- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: САД спроводи економско, војно и идеолошко поробљавање Европе

© Sputnik / Евгений ОдиноковЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Пратите нас
Вашингтон спроводи економско, војно и идеолошко поробљавање Европе која је енергетску слободу заменила зависношћу од САД, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко на XV Евроазијском економском форуму у Бакуу.
„Сведоци смо економског, војног и идеолошког поробљавања Европе од стране Сједињених Америчких Држава. Покорно и добровољно Европска унија је заменила енергетску слободу, основу за економски развој, која се деценијама заснивала на неподложном никаквој политичкој конјунктури сарадњи са Русијом у области енергетике, за зависност од Сједињених Америчких Држава“, оценио је Грушко.
Он је истакао да је свет тренутно посматрач завршног стадијума европског „енергетског самоубиства“.
Према његовим речима, мултиполарност данас одређује садржај живота милијарди људи, политичких и економских процеса.
Мултиполарност је ствар која се не рађа у главама стручњака и политиколога, то је нешто што куца на врата и што данас одређује садржај стварног живота, животе милиона и милијарди људи, оно што одређује садржај политике, економских и других процеса и то је реалност“, рекао је он.

Запад жели да потисне Русију са Балкана, Јужног Кавказа...

Грушко је навео да је Запад прогласио за фронтове геополитичког ривалства са Русијом, осим Украјину – Западни Балкан, Африку, Централну Азију и Јужни Кавказ, са циљем да истисне Русију из ових региона.
„У основи политике наших западних ‘партнера’ никако нису интереси очувања безбедности и стабилности, већ задатак потискивања Русије“, оценио је он.
Према његовим речима, Запад ће ускоро, осим Кине и Русије, и Индију, која се брзо развија, сврстати у противнике.
„Сједињене Америчке Државе и Европска унија сматрају Русију за директну претњу, водећи против ње хибридни рат. НАТО се већ укључио у директан или, како га зовемо, прокси рат. Кина су Сједињене Америчке Државе и Европска унија позиционирале као стратешког супарника или конкурента. Сигуран сам да ће оваквим идеолошким приступом Индија, која се брзо развија, ускоро бити уврштена у категорију противника Запада“, закључио је Грушко.
Шести самит о сарадњи и мерама поверења у Азији - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
РУСИЈА
Путин: У свету се дешавају озбиљне промене, Азија почиње да игра кључну улогу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала