- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Како је српски гроф спасио Петра Великог и утицао на ток историје

© Sputnik / Валентина БулатовићПромоција романа „Дубрин грофа Саве Владиславића“ на Сајму књига у Београду
Промоција романа „Дубрин грофа Саве Владиславића“ на Сајму књига у Београду - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
Пратите нас
Сава Владиславић Рагузински, чувени српски гроф и саветник Петра Великог, био је један од оних појединаца који су успели да утичу на токове историје. Да није било њега, ко зна каква би била судбина и руског владара, и Русије, и Европе, истакао је аутор романа „Дубрин грофа Саве Владиславића“ Велимир Ивановић.
Друго, допуњено издање романа представљено је у петак на руском националном штанду на Сајму књига у Београду, у склопу обележавања великог јубилеја – 350. годишњице рођења Петра Великог.
Роман је, како је рекао аутор, настао на основу биографије грофа Саве из пера Јована Дучића, али и на основу готово 12.000 страница архивског материјала који је годинама проучавао пре него што је објавио ово прозно историјско штиво.
Сава Владиславић Рагузински био је ренесансна личност, човек који је, кренувши из родне Херцеговине, обишао све крајеве света, од Дубровника, Венеције, Рима, Лондона, Париза, преко Москве и Санкт Петербурга, све до Кине, у којој је имао велику и значајну мисију за руски двор.
Велимир Ивановић је подсетио на то да је гроф Сава у великој мери задужио сопствени народ, помогавши да се подигне устанак у Херцеговини 1711. године. То је, према речима аутора романа, датум када се одиграо истински први српски устанак.
Гроф Сава је утицао на Петра Великог да се укључи у ослобађање православних народа на Балкану, тако што је позвао српске официре, пуковника Милорадовића и једног младог поручника, да организују устанак у Херцеговини, војнички професионално.
Тада је било ослобођено велико подручје Херцеговине и Црне Горе, много веће него 1804. у Шумадији. Ипак, тековине устанка нису биле трајне, будући да је руска војска доживела војни неуспех на реци Прут у Украјини у борби против турске армије, тако да устаници нису могли даље да напредују.
Тада је поново гроф Сава, као преговарач Петра Великог, успео да спаси и самог цара и његову војску, испољивши изузетну дипломатску вештину.
„Ко зна како би данас изгледале и Русија, и Европа, и Србија, па и цео свет, да није било грофа Саве Владиславића Рагузинског, који је успео да убеди Петра Великог да с Турцима постигне мировни споразум. Руски цар би, вероватно, био заробљен и погубљен, а самим тим би и историја била другачија. То само говори колико може да буде важна улога појединца у токовима светске историје“, рекао је Ивановић.
Он је, такође, напоменуо да је гроф Сава, током боравка у Цариграду, развијао своје трговачке послове, истовремено развијајући моћну обавештајну мрежу:
„Гроф Сава је, практично, основао руску спољнообавештајну службу“, истакао је Ивановић.
Уследила је Савина мисија у Кину, с које је на руски двор донео веома детаљне и драгоцене информације о тој земљи и народу и утицао на то да Русија с Кином склопи трајни мир.
Један од потомака грофа Саве и проучавалац његовог живота Бранко Вукомановић је најавио да ће ускоро бити објављен и руски превод романа и додао да је у плану снимање филма и серије о српском грофу, у спрско-руској копродукцији.
Сава Владиславић Рагузински - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
КУЛТУРА
Изложба о грофу Сави Лукином Владиславићу Рагузинском у Сремским Карловцима
Слика Паје Јовановића Сеоба Срба. - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
СВЕТ
Нова Сербиа у Донбасу: Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала