Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Папа би био срећан“: Изасланик Ватикана о посети католичког поглавара Србији

© AP Photo / Alessandra TarantinoПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
Пратите нас
Папа Фрања би био срећан и радостан уколико би имао прилику да посети ову лепу земљу, рекао је кардинал Курт Кох, председник Папског савета за унапређење хришћанства, одговарајући на питање да ли се може очекивати да поглавар Римокатоличке цркве посети Србију.
Однос Српске православне цркве и Ватикана је пре свега пријатељски и може додатно да се унапреди, поручио је кардинал Курт Кох, који борави у посети Србији, а данас ће разговарати с патријархом српским Порфиријем.
„То је мој први сусрет са његовом светости и то је главни циљ моје посете, да се сретнем с њим у име Католичке цркве, да му честитам на устоличењу и зажелим свако добро“, рекао је кардинал Кох за Танјуг, након литургије коју је у четвртак служио у Катедрали узнесења блажене дјевице Марије у Београду.
Са патријархом ће, каже, разговарати о унапређењу односа две верске заједнице.
„Однос СПЦ и Свете столице веома је леп и пријатељски и желео бих да се још више продубе ти односи“, поручио је он.
Кардинал Кох је истакао како би волео да се што боље упозна са српским патријархом и да га саслуша, како би сврсисходније водили дијалог о односу СПЦ и Свете столице.
Папски изасланик је рекао и да је са много страна чуо похвале на рачун српског патријарха о његовој отворености и жељи за дијалогом.
„Зато желим да разговарамо и да чујем све што би он желео да изрази у смислу продубљивања пријатељства између СПЦ и Свете столице и унапређења наше сарадње“, објаснио је Кох.
Он је у духу хришћанског јединства служио литургију и помолио се са верницима за уједињење свих хришћана, који, како је истакао, сви верују у једног бога, а раздвајају их само догматске разлике.
Када је у питању могућност папине посете Србији, Кох каже да се не ради само о папиној жељи, већ да томе треба да претходи позив, пре свега, Владе Србије, али и да се, с обзиром на то да је наша земља већински православна очекује позив и од СПЦ.
Кардинал Кох се у оквиру тродневне посете Србији састао и са свештеницима Београдске надбискупије и одржао предавање на тему 1.700 година од првог екуменског Никејског сабора и о заједничком слављу Васкрса хришћанских цркава Истока и Запада.
Ово није први пут да је кардинал Кох у посети Србији, с обзиром да је у нашој земљи боравио пре седам година, када се састао са тадашњим председником Србије Томиславом Николићем и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
РЕГИОН
Да би папа дошао у Црну Гору треба и сагласност српског патријарха
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
СВЕТ
„Скандалозно, одвратно и грешно“: Папа критиковао Европу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала