Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Патријарх Порфирије и кардинал Кох о значају унапређења сарадње Православне и Римокатоличке цркве

© Фото : СПЦ/ Dragan S.TanasijevicПатријарх Порфирије и кардинал Кох о значају унапређења сарадње Православне и Римокатоличке цркве
Патријарх Порфирије и кардинал Кох о значају унапређења сарадње Православне и Римокатоличке цркве - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
Пратите нас
Патријарх Порфирије и чланови Светог митрополит Јоаникије и епископи Иринеј и Фотије примили су у Патријаршијском двору у Београду Кардинала Курта Коха, председника Папског савета за унапређење јединства хришћана и копредседавајућег Богословске комисије за дијалог између Православне и Римокатоличке Цркве.
Саговорници су нагласили да наставак дијалога и даље унапређење сарадње између Православне и Римокатоличке Цркве отварају могућност још снажнијег и доследнијег сведочења јеванђелских вредности неопходних данашњем свету, а посебно Европи.
Патријарх Порфирије је госта упознао са заједничким настојањем да СПЦ и Римокатоличка Црква у Хрватској и Словенији успоставе и унапреде међусобну сарадњу на јеванђелским основама на добро свих.
Кардинал Кох је патријарху пренео поздраве и најбоље жеље Папе Фрање и похвалне оцене Патријарховог деловања у Хрватској, посебно наглашавајући поруке које је упутио приликом недавне посете Вуковару.
Саговорници су истакли важност молитве, нарочито молитве за мир и молитве једних за друге. Патријарх Порфирије је говорећи о ранијим сусретима са Папом Фрањом замолио кардинала Коха да Папи пренесе његове личне поздраве и велику захвалност СПЦ на ставу Свете Столице о Косову и Метохији.
Епископ бачки Иринеј и надбискуп београдски Станислав Хочевар су упознали госта са вишедеценијском успешном сарадњом двеју Цркава у Србији.
Иринеј је говорећи о озбиљним проблемима које Цркве и верске заједнице у Србији имају у остваривању на закону установљеног права на извођењу верске наставе у државним школама, као и о сарадњи двеју цркава у процесу реституције неправедно одузете имовине, нагласио да се СПЦ заступајући једнака права за све држи начела да од државе и друштве ништа не тражи за себе што не тражи за Римокатоличку Цркву, цркве реформације, Исламску и Јеврејску заједницу.
Архијереји СПЦ су посебно истакли изванредну братску сарадњу са надбискупом Хочеваром током свих година његове службе у Београду.
Митрополит Јоаникије је говорио о намери да на почетку свог митрополитског рада на принципима које наша Цркве примењује у Србији покрене интензивнији дијалог и сарадњу са Римокатоличком Црквом у Црној Гори, са намером да на основу темељних уговора које обе Цркве имају са државом, остваре и друга права која им припадају, посебно извођење верске наставе у државним школама и реституције.
Кардинал Кох је, надовезујући се на архијереје који су говорили о верској настави, нагласио да је питање катихизације веома важно за обе Цркве, да је од кључног и виталног интереса за будуће нараштаје.
У разговору је потврђена нужност унапређења дијалога двеју цркве како на васељенском тако и на помесном нивоу.
После пријема у Патријаршијском двору Порфирије је високог госта из Ватикана и његову пратњу повео у обилазак храма Светог Саве.
Пријему су присуствовали Преосвећени Епископ марчански Сава, шеф кабинета Патријарха српског, и Душан Стокановић, управник Информативно-издавачке установе Српске Православне Цркве, док су у пратњи високог госта били, осим надбискупа Хочевара, монсињор Симон Боливар Санчез Карион, отправник послова Апостолске нунцијатуре у Београду, велечасни Јаромир Задрапа, секретар за Источне Цркве у Папском савету за унапређење јединства хришћана и велечасни Михаел Сокол, секретар београдског Надбискупа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала