Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Скопљу милиони евра, Приштини визна либерализација: Шта је у Урсулином коферу намењено Србији

© AP Photo / Franc ZhurdaПредседница ЕК Урсула фон дер Лајен.
Председница ЕК Урсула фон дер Лајен. - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
Пратите нас
У оквиру западнобалканске турнеје председница ЕК Урсула фон дер Лајен у Скопљу је Северној Македонији обећала 80 милиона евра као хитну буџетску подршку за борбу против енергетске кризе, а властима у Приштини поручила је да је „место Косова у ЕУ” и обећала им подршку у вези визне либерализације. Шта је у Урсулином коферу намењено Србији?
Политиколог др Александар Митић из Института за међународну политику и привреду оцењује да је сврха посете Фон дер Лајен двојака – да покаже државама Западног Балкана и лажном ентитету које се назива Косово да нису у потпуности заборављени у веома спором процесу проширења ЕУ, али и да се спречи да неке друге светске силе, попут Русије и Кине, остваре утицај на Балкану.

Урсулин кофер

У том смислу је, каже, геополитички контекст њене турнеје потпуно јасан, будући да је Бриселу кључно послушништво по питању антируског става, а пре свега по питању усвајања рестриктивних мера против Руске Федерације.
„То значи да можете практично све лоше да урадите, да попут Приштине кршите сва могућа правила и норме, али ако уведете санкције Русији – бићете награђени. Наравно, и обрнуто – можете све добро да урадите осим тог једног чина, и за то вам „прете батинама”. Она је, дакле, понела кофер пара да би оним државама које су се показале лојалне западним интересима у борби против Руске Федерације олакшала енергетску кризу која тек предстоји”, оцењује Митић.
Међутим, додаје наш саговорник, упркос обећањима, Урсула фон дер Лајен као председница Европске комисије не може много да утиче на сам процес проширења.
Она не може да утиче на визну либерализацију за Приштину, а камоли на даљи напредак у процесу преговора које са ЕУ имају Србија или Црна Гора.
„Наиме, иако Европска комисија има тежину, на крају о свему томе ипак одлучују земље чланице ЕУ и Европског савета. Притом, треба имати на уму и дволичну политику коју воде одређене државе унутар ЕУ које, упркос декларативној подршци коју пружају властима у Приштини, из неких својих националних интереса не желе да им дају визну либерализацију. Рекао бих да се, на жалост, и Фон дер Лајенова уклапа у један такав, прилично дволичан став”, каже политиколог.
На питање како тумачи бројне похвале које је на рачун привремених власти у Приштини Фон дер Лајенова изнела након сусрета са председницом самопроглашеног Косова Вјосом Османи, Митић каже да Приштина испуњава одређене критеријуме које од њих тражи Запад:
„Не треба сумњати у снажну подршку Запада премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију, пре свега Немачке и САД, јер он није неко ко може сам да смисли или да толико високо на агенди држи питање пререгистрације. Зато са Запада никада неће чути неку озбиљнију критику када су у питању кршења права косовских Срба или генерално однос власти у Приштини према српском народу на КиМ, иако је јасно да је то што они раде потпуно антицивилизацијски и не припада 21. веку. Тако да је јасно где се доносе одлуке, а Курти то само имплементира.”

Девијантна стратегија ЕУ

У осврту на то шта Србија може очекивати од посете Урсуле фон дер Лајен, саговорник Спутњика каже да докле год се на политичком Западу, у Бриселу и Вашингтону, као кључни критеријум за подршку некој земљи гледа њен став према Русији, Србија може да очекује негативне консеквенце у погледу европских интеграција.
„То, наравно, не доприноси ни владавини права нити било ком од оних копенхашких критеријума за које се залаже Европска унија и који су у неким другим временима били кључни за напредовање у процесу интеграција. Али, не треба заборавити ни да ови услови који се тичу Русије, ти такозвани геополитички услови, нису нешто потпуно ново у тој девијантности тактике и стратегије коју ЕУ има по питању проширења. Ми смо то већ видели по питању условљавања Србије у погледу КиМ, јер је све везано за процес интеграција наше земље Унија од почетка врло креативно интерпретирала и то на начин који је, по правилу, ишао на штету Србије”, категоричан је Митић.
Са друге стране, подсећа политиколог, то да Европска унија доноси одређена финансијска средства Београду у процесу европских интеграција није ништа ново.
„То је саставни део тог процеса, али да ли због тога Србија треба да угрози своје стратешке интересе и промени било који од својих стратешких ставова? Апсолутно не. Ми не можемо да одустанемо од наше политике везане за војну неутралност, нити од наше политике везане за одбрану територијалног интегритета и суверенитета, нити од наше политике која је везана за одбијање да санкционишемо Руску Федерацију. То су питања око којих нема дискусије и рекао бих да у том погледу Београд има врло чврст став, па верујем да то мора јасно да се предочи и Урсули фон дер Лајен, без обзира на то колико је велики тај њен кофер или џак пара”, закључује Александар Митић.
После посете Албанији и Србији председница Европске комисије ће посетити Босну и Херцеговину, а посету Западном Балкану завршава 29. октобра у Подгорици.
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
РЕГИОН
Фон дер Лајенова најавила пакет подршке за цео Западни Балкан због високих трошкова енергије
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
СРБИЈА
Обраћање Урсуле фон дер Лајен и Александра Вучића /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала