Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија усклађује визну политику са ЕУ до краја године

© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLICАлександар Вучић и Урсула фон дер Лајен
Александар Вучић и Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
Пратите нас
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен која данас борави у посети Србији захвалила се српским властима на најави да ће Србија до краја године ускладити визну политику са ЕУ.
"Знам да је будућност у Европској унији, делимо исту посећеност заједничкој будућности", казала је Фон дер Лајенова обраћајући се новинарима.
Она је позвала Србију да се придружи ЕУ у заједничкој набавци гаса.
Диферсификација набавке гаса из више извора је од суштинске важности, поручила је председница Европске комисије.
Све што, каже, ЕУ ради, у то је укључен и Западни Балкан. "Шта један уради, то утиче на све остале. Ми смо енергетска унија", поручила је Фон дер Лајенова.

"Позивамо Србију да нам се придружи у заједничкој набавци гаса", поручила је председника Европске комисије.

"Мислим да је ово неопходно да би Србија, као и друге земље, могла да подржи угрожене делове друштва, како би изашли на крај са већим ценама енергената", истакла је Фон дер Лајенова.

Вучић: Без ЕУ не бисмо имали средства

"Урадићемо све што треба око усаглашавања са европском визном политиком", рекао је Вучић.
"Ми поштујемо територијални интегритет Украјине и то никада није доведено у питање", додао је Вучић и нагласио да ће Србија гледати како да даље напредује на путу ка Европској унији.
Говорећи о гасном конектору Србија-Бугарска Вучић је рекао да је то нешто нам је потребно.
" Онда ћемо имати приступ гасу из Грчке и бићемо у много бољем положају да диверзификујемо своје изворе гаса", рекао је Вучић током обиласка, и подсетио да се радови финансирају са 49,5 милиона од ЕУ. "Без европске подршке не бисмо имали средстава, а ово је од великог значаја за нас", додао је.
"Добићемо директне буџетске подршке 165 милиона евра од ЕУ због цене енергената. То је велико и олакшаће проблеме са којима се суочавамо. За нас је то велика помоћ, хвала пореским обвезницима ЕУ", истакао је Вучић.

Вучић: Забринут сам

"Што се тиче разговора са Приштином ја сам веома забринут. Урадићемо све што можемо да сачувамо мир и стабилност. Ми немамо више куд", рекао је Вучић.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да ће бити интензивиран дијалог у циљу проналажења одговарајућег решења за таблице на КиМ и поручила да су за то потребна конструктивност и флексибилност обе стране.
"Тешки су разговори и надамо се да ћемо имати врло ускоро конкретна решења и оно што нам је потребно јесте конструктивност и флексибилнoст обе стране", рекла је Лајенова у Нишу.
Она је тако одговорила на питање новинара да појасни похвале које је упутила Приштини за напредавање на европском путу, иако Приштина још није формирала Заједницу српских општина и на питање какву реакцију Србија може да очекује од ЕУ уочи најављене пререгистрације српских возила.
Како је рекла, ЕУ и њени партнери интензивно раде на проналажењу решења о регистарским таблицама.
"И ја сам дубоко уверена да постоји решење и имамо добру вољу на обе стране и интензивираћемо дијалог да пронађемо одговарајуће решење", нагласила је она.
Каже да је важно да обе стране приступе овој теми тако да се заједно пронађе решење, као и да је убеђена да је то могуће.
Говорећи о процесу проширења ЕУ фон дер Лајенова је истакла да је важан напредак у реформама.
"Процес проширења се заснива на заслугама и то је у рукама земље која хоће да се придружи ЕУ. У њиховим је рукама да напредују у реформама, што је изузетно важно. До сада сте доста урадили и радимо заједно да бисте даљи напредак постигли, али важно је ускладити се са нашом политиком. Рачунамо на вас у Србији као на поузданог партнера", рекла је Фон дер Лајен.
"Ја мислим да су они нама помагали и више него што смо очекивали и хвала на свакој врсти подршке. Надам се да ћемо покушати да убедимо ЕУ да смо заслужили да отворимо још неки кластер, али нисам сигуран", навео је Вучић.
"Србија се налази на европском путу, а у наредном периоду ће још снажније ићи на европском путу. На томе ће радити и нова Влада", рекао је Вучић.
Настављамо наш европски пут, гледаћемо да се ускладимо и са осталим питањима са ЕУ али ћемо чувати и наша традиционална пријатељства са Кином и свој принципијелни став у односу према сукобу у Украјини, рекао је Вучић.
Вучић и фон дер Лајенова претходно су обишли радове на изградњи гасног интерконектора Србија-Бугарска.
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
СРБИЈА
Обраћање Урсуле фон дер Лајен и Александра Вучића /видео/
Председница ЕК Урсула фон дер Лајен. - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
СРБИЈА
Скопљу милиони евра, Приштини визна либерализација: Шта је у Урсулином коферу намењено Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала