- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нанета огромна штета целој Европи: Русија може затражити одштету од Лондона након напада на гасоводе

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаИзградња морског дела гасовода "Џубга-Лазаревско-Сочи" у Црном мору
Изградња морског дела гасовода Џубга-Лазаревско-Сочи у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
Пратите нас
Информације руске војске о учешћу Велике Британије у терористичким нападима на гасоводима „Северни ток“ дају основа да се од Лондона тражи надокнада штете свим учесницима у пројекту, рекао је за Спутњик заменик шефа Међународног комитета Савета федерације Русије Владимир Џабаров.

„Од самог почетка нисам искључивао учешће Енглеза у терористичком нападу“, рекао је Џабаров.

Притом подсетио да су у пројекту изградње гасовода, поред Русије, учествовале и стране компаније, укључујући Немачку, те да је читавој Европи причињена огромна штета.
Такође, по његовим речима, ова вест Министарства одбране Русије говори о томе да су се Британци активирали у Црном мору.
Џабаров је подсетио на прошлогодишњи инцидент са британским разарачем „Дефендер“ који је упловио у територијалне воде Крима.
„Тада смо их упозорили, али их нисмо дирали. Али од сада, ако се такви случајеви буду понављали, уколико буду нарушавали наше територијалне воде или учествовали у борбама, имамо све разлоге да узвратимо по тим бродовима или авионима који буду нарушавали ваздушни или морски простор Русије“, нагласио је Џабаров.
Министарство одбране Русије раније је саопштило да су представници Ратне морнарице Велике Британије, који се налазе у граду Очакову у Николајевској области Украјине, учествовали у планирању, осигуравању и реализацији терористичког напада у Балтичком мору 26. септембра када су оштећени гасоводи „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“.
Исти британски стручњаци су руководили припремом напада на Севастопољ и обучавали су војнике украјинског 73. специјалног центра за поморске операције.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
РУСИЈА
Британија учествовала у организацији напада на гасоводе "Северни ток" и на Севастопољ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала