- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Министарство одбране Турске: Руска делегација још увек присутна у Координационом центру у Истанбулу

© Flickr / rielaxИстанбул
Истанбул - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Пратите нас
Руска делегација се још увек налази у Координационом центру у Истанбулу који је формиран у оквиру прехрамбеног споразума, саопштило је Министарство одбране Турске.

„Руска Федерација је информисала УН и власти наше земље о томе, да је прехрамбена иницијатива привремено заустављена у вези са терористичким нападима у Севастопољу 29. октобра. Особље Русије, које је упућено на рад у Заједнички координациони центар у Истанбулу се још увек налази у њему. У овом периоду неће испловљавати бродови из Украјине. Данас и сутра планирамо да наставимо инспекцију бродова са житом који се налазе на улазу у Истанбул“, наводи се у изјави турског Министарства одбране.

Русија је јуче саопштила да обуставља учешће у прехрамбеном споразуму због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља.
Поред тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Руски председник Владимир Путин је почетком септембра истакао да Запад већи део украјинског жита извози у западне земље, а не у афричке земље којима је жито потребно. Према његовом мишљењу, неопходно је да се разговара са турским председником о ограничењима на овој рути.
Жетва пшенице - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Специјална операција у Украјини
Борељ позвао Русију да не прекида учешће у прехрамбеном споразуму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала