- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Најстарија мапа звезда сакривена испод хришћанског рукописа /фото/

CC0 / / https://www.publicdomainpictures.net/en/view-image.php?image=404026&picture=astronomy-star-map-vintage-oldСтаро мапирање неба
Старо мапирање неба - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Пратите нас
Најранију познату мапу звезда коју је сачинио антички астроном Хипарх са Родоса успели су да открију архивисти Музеја Библије скривену испод старог хришћанског рукописа.
Копија мапе звезда астронома Хипарха са Родоса откривена је испод рукописа Јована Лествичника, писца чувене расправе написане око 600. године нове ере, Лествица, у којој се описује метод узношења душе ка Богу као уз неку лествицу, стоји у саопштењу за медије које је издао Музеј Библије.
Текстови, који су током средњовековног периода избрисани да би се странице поново користиле, откривени су коришћењем мултиспектралних технологија снимања. До сада је овај текст био познат само кроз списе Клаудија Птоломеја, другог античког астронома који је саставио сопствени каталог скоро 400 година након Хипарха.
Рукопис је дошао из грчког православног манастира Свете Катарине на Синајском полуострву у Египту, али већина od 146 његових листова сада је у власништву Музеја Библије у Вашингтону. Странице садрже Codex Climaci Rescriptus, збирку сиријских текстова написаних у 10. или 11. веку. Али кодекс је палимпсест: пергамент који је писар остругао од старијег текста да би се могао поново користити. Oвај Кодекс садржао je астрономску песму на старогрчком и елементе коментара на песму.
Фрагменти су најстарији познати до данас и побијају широко распрострањено уверење да је Каталог звезда Клаудија Птоломеја само „копија“ Хипарховог, јер су запажања четири сазвежђа различита. Штавише, Хипархови подаци су верификовани до најближе мере, што би његов каталог учинио много тачнијим од Птолемејевог, иако је састављен неколико векова раније, пише „Херитиџ дејли“.
Студија је објављена у часопису Историја астрономије.
Спуштање реплике старог брода у Израелском бродоградилишту - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Историчари реконструисали библијско путовање и открили тајну брода апостола /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала