- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Покушај застрашивања: Зашто Американци допремају у Европу нове нуклеарне бомбе

CC BY-SA 2.0 / Senior Airman River Bruce / Амерички бомбардер Б-1Б "Лансер"
Амерички бомбардер Б-1Б Лансер - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе убрзале су испоруку унапређених нуклеарних бомби Б61-12 у НАТО базе у Европи да би застрашиле Русију због спровођења специјалне операције на територији Украјине. Међутим, овим потезом, Американци крше Уговор о неширењу нуклеарног оружја, упозоравају руски експерти.
Невођене, гравитационе нуклеарне бомбе Б61-12, које се избацују из авиона, које је требало да стигну у НАТО базе у Европи тек следећег пролећа, како пише лист „Политико“, увелико ће бити испоручене у децембру.
Према наводима овог листа, Сједињене Америчке Државе су убрзале њихову испоруку због сукоба у Украјини. Међутим, према речима портпарола Пентагона генерала Патрика Рајдера, убрзана испорука нема везе са догађајима у украјинској држави.

Покушај застрашивања Русије

Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Литовкин, испоручивањем нуклеарних бомби Б61-12 Американци, с једне стране, желе да застраше Русију, док с друге стране, покушавају да Европљане држе у страху од нуклеарног рата.
„Ово је акција коју плаћају европске државе. Американци покушавају да држе Европљане у страху. Међутим, ако се бомба испоручи у Европу, почеће нови круг напетости у НАТО-у и нови круг могуће конфронтације са Русијом“, објашњава саговорник Спутњика.
Са овом оценом слаже се и потпредседник Академије за геополитичке проблеме Константин Соколов. Према његовим речима, испоруком нуклеарних бомби Американци покушавају да застраше једног од својих конкурената – Русију.
„Ово је акција застрашивања Русије. Осим тога, циљ Американаца је да убеде руску државу да су они способни за екстремне мере, као и да подстакну украјинску војску да активније делује на фронту. Сједињене Америчке Државе хоће да докажу да украјинске оружане снаге не треба да сумњају да ће они учинити све за њих. Међутим, на челу Вашингтона се не налазе нити глупи људи нити самоубице. Они су свесни да им нуклеарни сукоб није потребан“, објашњава стручњак за РИА Новости.

Особине унапређене бомбе

Што се тиче Б61, ово је најстарија термонуклеарна гравитациона бомба у Сједињеним Америчким Државама. Развијена је 1963.године, док се од 1968. налази у саставу наоружања САД. Њена тежина износи 320 килограма, дужина 3,5 метара, док снага њене бојеве главе варира од 0,3 до 340 килотона. Дакле, она може бити и тактичко и стратешко оружје средње снаге. Треба напоменути да Б61 могу да носе авиони као што су бомбардери Б-2, Б-21, али и авиони Ф-15, Ф-16 и Ф-35, „Торнадо“.
Б61-12, како каже Литовкин, изузетно је прецизна бомба. Њена снага износи око 50 килотона. Ипак, ово оружје се користи искључиво у сукобима ниског интензитета против непријатељских војних циљева: бункера, командних места и аеродрома. Према речима Литовкина, око 150 оваквих бомби налази се у многим европским земљама: Италији, Белгији, Холандији, Немачкој и Турској.
Приликом испоруке овог оружја у ове земље Европе , како каже стручњак, не искључује се могућност да Американци неће опремити европске авионе бомбама Б61-12. Осим тога, Сједињене Америчке Државе би могле да обучавају европске пилоте да рукују тим бомбама.

Американци крше Уговор о неширењу нуклеарног оружја

Испоруком унапређених нуклеарних бомби Б61-12 у НАТО базе у Европи, према речима Литовкина, Американци крше Уговор о неширењу нуклеарног оружја.
„У Уговору о неширењу нуклеарног оружја пише да нуклеарне земље немају права да ненуклеарним државама откривају детаље о развоју и употреби нуклеарног оружја. Американци и НАТО државе не поштују овај Уговор. Осим тога, Русија је већ неколико пута упозорила САД да ово тактично нуклеарно оружје треба да се налази на њиховој територији, а не на туђој“, констатује наш саговорник.
Портпарол Пентагона генерал Патрик Рајдер одбио је да изнесе детаље о америчком нуклеарном арсеналу, али је рекао да је замена старијих бомби Б-61 унапређеним Б-61-12 „део дугорочног плана и напора за модернизацију“.
„То ни на који начин није у вези са догађајима у Украјини и није убрзано због тога“, саопштио је он.
Треба напоменути да је датум доласка нове бомбе у депое широм Европе изненађење за многе аналитичаре, а објављен је у тренутку када су и НАТО и Русија изводиле вежбе нуклеарних стратешких снага, наводи амерички медиј.
„То је више порука европским савезницима него Русији. Нуклеарне бомбе су вец́ у Европи и у добром су стању, а ове које ц́е их заменити само су новије и не чине вец́у разлику“, наводи Том Колина, директор у Плафшерс фонду, групи за разоружавање. Он упозорава да би било какав нуклеарни потез могао да има за последицу ескалацију ситуације и несагледиве последице.
Извори „Политика“, упркос званичној изјави Пентагона, наводе да је пребацивање нових нуклеарних бомби у Европу убрзано и да то стоји у дипломатским телеграмима.
Са друге стране, има и стручњака, као што је Ханс Кристенсен, директор Нуклеарног информационог пројекта при Федерацији америчких научника, који каже да је убрзање пројекта изненађујуц́е, али да можда значи да је Пентагон завршио модернизацију пре него што је планирано. Он додаје да ц́е пре самог допремања бомби у Европу бити потребно да се обави сертификација авиона Ф-35 за њих, као и обука пилота, што је Пентагон планирао за јануар 2023. године.
Пољска војска - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
РУСИЈА
Пољска заинтересована за распоређивање америчког нуклеарног оружја у земљи
Невидљиви стратешки бомбардер Б-2 спирит америчког ваздухопловства - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
„Политико“: Америка убрзава распоређивање модернизованих нуклеарних бомби у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала