- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сви преко овога олако прелазе: Немачка користи „гужву“ да постане нуклеарна сила /видео/

© AP Photo / Markus SchreiberНемачки војници на церемонији одавања почасти
Немачки војници на церемонији одавања почасти - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Пратите нас
НАТО је покриће за наоружавање Немачке. Та земља је искористила југословенску кризу да изведе своје војнике из државе, док ову у Украјини користи да постане нуклеарна сила, каже за Спутњик бивши шеф југословенске дипломатије Живадин Јовановић.
Какви год лидери били, Европа је данас подељена на стару која је реалнија и нову која не пита за цену сарадње са САД. Иако се та верност и покорност везују за НАТО и Америку, каже Јовановић, у суштини је то веза са америчким војно-индустријским интересима.
„Погледајте само шта се прво десило после 24. фебруара – Немачка је објавила да издваја 100 милијарди евра за наоружавање, а највећи део иде на куповину америчких борбених авиона Ф-35с који су способни да носе нуклеарне бомбе. Није ли том великом и интересантном наруџбином код Локид Мартина, Немачка купила и право на поседовање нуклеарног оружја, јер зашто би плаћала авионе тридесет одсто скупље за коришћење класичног наоружања,“ упитао је наш саговорник.
Према његовој оцени, немачки канцелар Олаф Шолц није ни приближно добар лидер као Ангела Меркел, али и такав, додаје Јовановић неће пропустити да нагласи да његова земља издваја велики новац само да би се ојачао НАТО. „Ту је Алијанса само покриће за наоружавање Немачке. Паралелно са тим, Шолц говори о Немачкој као првој европској војној сили. То значи да је он отворено рекао да жели да његова земља буде војно најмоћнија у Европи. Да ли она то може да буде ако Француска, њен сусед, има нуклеарно оружје? Шолц, дакле, укључује поседовање нуклеарног оружја и то можда модерније од Француске,“ категоричан је председник Београдског форума за свет равноправних.

Немачка користи НАТО за билдовање нуклеарних мишића

Нашег саговорника забрињава што се око таквих изјава прелази олако. Он подсећа и на речи немачког председника Франка Валтера Штајнмајера да његова земља има легитимно право да се војно појави изван својих граница како би штитила своје интересе.
„Хоћемо ли ми на време да се освестимо и да овладамо свим тим новим стварима које се дешавају и да их протумачимо на прави начин? Шта за кохезију Европе значи то што Немачка каже да ће поседовати најмоћнији војни арсенал у Европи? Повећавају се не само финансијски капацитети Немачке у односу на Француску, већ и војни. Сведочимо тренду који не јача осовину Париз – Берлин, већ тренду јачања неповерења две државе,“ каже бивши шеф дипломатије.
Немачка дуго, па и данас, користи Европску унију да би прикрила своје интересе на Балкану. Он каже да су њега лично Немци притискали да отворе своју канцеларију на Косову и Метохији користећи аргумент да смо то дозволили Американцима. Јовановић је, каже, рекао колеги Волфгангу Ишингеру да и поред тога што ценимо Немачку, сматрамо да су САД једина суперсила на свету.
„Он ми је на то рекао: не морате да дате Немачкој, већ Европској унији. Тако они данас користе НАТО као оправдање за билдовање војних мишића. Сматрам да се наша јавност привикава на ненормалне вести као део нормалности али морамо размишљати и о последицама,“ упозорио је наш саговорник.

Наивна предвиђања да Русија може да изгуби овај рат

Што се тиче сукоба у Украјини наш саговорник подсећа да западни стратези гледају на то као на исцрпљивање Русије да би је на крају и распарчали. Међутим, Јовановић оцењује да су наивна предвиђања да Кремљ може да изгуби овај рат. Ово што се дешава, каже, само је један облик глобалног рата против Русије који не може да се реши са Владимиром Зеленским. Зато је, додаје он, потребно да се ради на каналима преговарања између Русије, САД, Берлина и ЕУ. „Све што би се договорило у оквиру саме Европе не држи воду. Овде се ради о тражењу решења прво за нову безбедносну архитектуру која ће гарантовати једнаку безбедност свим нацијама без обзира да ли су већ чланице неког војног савеза или нису“.
© AFP 2023 / Christof StacheНемачки војник
Немачки војник - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Немачки војник
Јовановић тврди да је свет суочен са дестабилизацијом и то не од 24. фебруара, већ много дуже. Свима је, каже он, јасно да на светској сцени не постоји лидери попут Шарла де Гола или Џона Кенедија који би могли да донесу неке одлуке ма колико биле тешке и непопуларне али то води ка закључку да морамо да сачекамо смену генерација у Европи да би дошли други који схватају интересе Европе.

Уједињене нације постоје са Русијом или их нема

Као дугогодишњи дипломата, Јовановић наглашава да за укидање УН и стављања под знак питања учешће Русије у њима, не постоје правни основи – од тога како су и ко их је створио до тога ко је и колико уложио у њихове темеље.
Он каже да нема земље на планети која је као Русија дала између 25 и 27 милиона људских живота за УН.
„Сада, замислите какав би то систем био када би земља са толиком жртвама била ограничена у том телу на било који начин. Веома је опасно што се тема укидања УН-а легализује из дана у дан. У том случају оне би доживеле гору судбину од Друштва народа уочи Другог светског рата. Уједињене нације постоје са Русијом или их нема уопште“.
Решење за кризу која је настала, наш саговорник види у приближавању ставова лидера западних земаља. Требало би да виде да историја не може да се врати, да текући трендови мултиполаризације и демократизације међународних односа не могу да се стопира, као и да нови светски поредак заснован на мултицентричном уређењу нема алтернативу и да не може да се заустави претњама, искључивањем, па ни нуклеарним оружјем.
Уз признавање реалности основно је да се сви приближе партнерству равноправних учесника у дијалогу и да онда траже нови договор који би ишао у правцу ојачавања улоге Уједињених нација.
Украјинска војска  - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
РУСИЈА
„Распаљивање рата“ од стране ЕУ само продужава крвопролиће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала