- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Молдавији настављени протести, сукобили се демонстранти и полиција /фото, видео/

© Sputnik / Родион Прока / Уђи у базу фотографијаПротести у Молдавији
Протести у Молдавији - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Пратите нас
У Кишињеву се и ове недеље одржавају протести опозиције. Полиција је у поподневним часовима блокирала Булевар Стефана Великог којим се ка центру града кретала колона од више хиљада демонстраната.
На челу колоне налазили су се посланици опозиционих партија – „Шор“ и Партије комуниста. Незадовољни високим ценама енергената и падом животног стандарда демонстранти скандирају „Ванредни избори!“, „Оставка!“, „Не диктатури!“, „Срамота!“.
Када је колона наишла на кордон, одвојене групе људи почеле су да га пробијају и гађају полицајце јајима. Након тога је почео сукоб полиције и демонстраната и хапшења.
Један од лидера опозиционе партије „Шор“, Валериј Клименко, насилно је изведен из масе и одвезен полицијским возилом.
Раније је полиција саопштила да је на главном тргу Кишињева планирана изложба локалних произвођача и оптужила организаторе протеста за кршење закона и реда. Центар града је ограђен.
Од 18. септембра у Кишињеву се одржавају протести против раста цена гаса, других енергетских ресурса и производа, као и због пада животног стандарда. Опозиција оптужује власт да није у стању да се избори са кризом и указује на рекордну инфлацију у последњих 20 година. Руководство земље је критиковано јер не жели да преговара са Русијом о повољнијим ценама гаса, као и због политичких притисака. Организатори протеста захтевају оставку председнице Маје Санду, парламента и Владе, као и одржавање превремених избора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала