Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

До данас пописано око 6.300.000 грађана Србије

CC0 / / Економија - илустрација
Економија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Помоћник директора Републичког завода за статистику Снежана Лакчевић, изјавила је да је у Србији, закључно са 30. октобром, пописано око 6.300.000 грађана, око 3.450.000 станова и око 2.400.000. домаћинстава.
„У Републичком заводу за статистику континуирано пратимо ситуацију на терену, односно како се одвијају пописне активности. Могу да кажем да је у већини јединица локалне самоуправе попис завршен или ће бити завршен током данашњег дана, односно у планираном року. У току је једна свеобухватна анализа и о резултатима те анализе ми ћемо обавестити јавност током дана“, рекла је Лакчевић за Танјуг.
Она је навела да је било грађана који су одбијали или одбили да буду пописани и објаснила која процедура се примењује у том случају.
„Највећи број одбијања решили смо на тај начин што је на терен изашао или инструктор или пописна комисија и грађани, који су иницијално одбијали да буду пописани, након тих разговора прихватили су и пописани су. Међутим, имамо још ситуација да поред свега грађани одбијају и у тим ситуацијама ми покрећемо процедуру за покретање прекршајног поступка“, рекла је Лакчевић.
Она је додала да су сада активности на пописној комисији.
„Пописна комисија треба да утврди чињенично стање, да обради захтев, да га проследи Заводу за статистику, а ми ћемо га затим проследити надлежном суду“, рекла је Лакчевић.
На питање шта би требало да ураде грађани који хоће да се попишу, али су остали непописани до данас, казала је да би требало да позову инфоцентар РЗС.
„Информација од јутрос је да имамо скоро 300.000 позива инфоцентру, дневно буде 25.000, па чак и 30.000 позива и неретко се дешава да грађани зову, али не могу да дођу до оператера кол центра. Једна од идеја коју ћемо данас саопштити јесте да за све те грађане у пописним комисијама организујемо дежурства и да ће они бити информисани како и кога да позову , бројеве телефона и да се путем телефона попису, дежурни пописивач биће у пописним комисијама и обавиће своју дужност“, рекла је Лакчевић.
Она је навела да се ово се односи на грађане који нису стигли да се попишу за време планираног рока за попис, када је пописивач већ затворио листу.
„Може да се деси да је неко дошао из иностранства после месец дана и ми морамо да омогућимо и тим људима да буду пописани“, казала је Лакчевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала