- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Ердоган: Иако се Русија колеба, наставићемо да "служимо човечанству"

© Sputnik / Лола ЂорђевићРеџеп Тајип Ердоган
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да ће Анкара наставити да се придржава услова прехрамбеног споразума, упркос колебању Русије.
Према речима турског лидера, пшеница произведена на територијама Украјине и Русије треба да иде у оне земље које су се суочиле са глађу. Председник је напоменуо да је захваљујући заједничком механизму створеном у оквиру споразума између Турске, Украјине, Русије и УН украјинска пшеница постала доступна целом свету и помогла да се смањи прехрамбена криза.
„Иако се око овога Русија колеба због недостатка истих могућности за себе, ми ћемо наставити да дајемо све од себе да служимо човечанству“, рекао је Ердоган.
Како јавља Ројтерс, позивајући се на извор из УН, Турска и УН наставили су инспекцију бродова у оквиру прехрамбеног споразума након што се Русија повукла из њега.
Француски министар пољопривреде Марк Фено саопштио је радију РМЦ да Париз ради на алтернативним опцијама за извоз украјинског жита.
„Радимо на европском нивоу, имао сам низ преговора са колегама о овом питању“, рекао је Фено.
„Ако жито не може да се извози морем, може се извозити копном“, додао је он.
Према његовим речима, као алтернатива морском путу разматрају се опције за извоз житарица преко Румуније и Пољске.
Русија је 29. октобра објавила да је обуставила учешћа у „прехрамбеном споразуму“ УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља. Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Жито - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
РУСИЈА
Русија спремна да најсиромашнијим земљама испоручи 500.000 тона пшенице – бесплатно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала