- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспрому“ дозвољено да испита место експлозије гасовода „Северни ток“

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у Балтичком мору
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Компанији „Гаспром“ дозвољено је да испита место на којем су оштећене цеви гасовода „Северни ток“, саопштио је председник Русије Владимир Путин.
„Данас је (директор ‘Гаспрома’ Алексеј) Милер ујутру поднео извештај да су извршили истрагу. Иначе, ‘Гаспрому’ је дозвољено да испита место експлозије“, рекао је Путин новинарима.
Министарство одбране Русије саопштило је раније да су представници Ратне морнарице Велике Британије, који се налазе у граду Очакову у Николајевској области Украјине, учествовали у планирању, осигуравању и реализацији терористичког напада у Балтичком мору 26. септембра када су оштећени гасоводи „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“. Исти британски стручњаци су руководили припремом напада на Севастопољ и обучавали су војнике украјинског 73. специјалног центра за поморске операције.
Напади на гасоводе „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ изведени су 26. септембра. Према информацијама данских и шведских власти откривено је цурење гаса на два места на „Северном току“ и на једном месту на „Северном току 2“ код острва Борнхолм. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да се ради о диверзији.
Руски председник Владимир Путин изјавио је да нема сумње да се по питању гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ ради о акту међународног тероризма. Према његовим речима, то је најопаснији преседан, јер конкуренти на тај начин терају Европљане да купују енергенте по вишим ценама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала