- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Небензја: Одлуке усвојене без наше сагласности за нас нису обавезујуће

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Русија није обавезна да испуњава споразуме закључене без ње о проласку бродова преко Црног мора и контролисаће бродове, који буду пропуштени без сагласности Москве, изјавио је стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

„Полазимо од тога да црноморска иницијатива коју су закључиле Русија, Турска и Украјина, а у шта су се УН увериле 22. јула, не треба да се спроводи без нас. Такође, одлуке и мере донете без нашег учешћа ни на шта нас не обавезују“, додао је дипломата на седници Савета безбедности УН.

Он је истакао да у вези са постојећим чињеницама о злоупотреби хуманитарног коридора и тиме што Црно море „остаје зона ратних дејстава“, Русија „не може да дозволи неометану пловидбу бродова Црним морем без њене контроле “ и биће принуђена „да предузме самосталне мере за контролисање бродова које буде пропустио заједнички координациони центар без сагласности руске стране “.
Небензја је додао да је за више од 70 бродова утврђено да су нарушили правила црноморског договора, укључујући у покушају шверца.
„За време реализације црноморске иницијативе више од 70 бродова је задржано, а неки и суспендовани због систематских кршења у вези са непоштовањем правила пловидбе у морском житном коридору и покушаја шверца у посебно опремљеним скровиштима“, истакао је Небензја.
Небензја је закључио да ће Москва у најскорије време прецизирати закључке и приступе реализацији прехрамбеног споразума.
Дипломата је истакао да западне санкције блокирају не само комерцијалне, већ и хуманитарне испоруке руских пољопривредних производа на светско тржиште.
Лицемерно оптужујући Русију за провоцирање глади у свету, Вашингтон и Брисел прећуткују да управо њихове санкције блокирају не само извоз руских пољопривредних производа, већ и бесплатне испоруке, рекао је Небензја.
Према његовим речима, акције Кијева против бродова Црноморске флоте Русије стављају тачку на хуманитарну димензију прехрамбеног споразума. Он је закључио да је сада свима очигледно да украјинска страна користи црноморски хуманитарни коридор за војно-саботажне сврхе.
Небензја је проценио да потенцијалне комерцијалне испоруке износе 30 милиона тона хране и 25 милиона тона ђубрива до краја године, а хуманитарне испоруке подразумевају 500 хиљада тона жита и 286 хиљада тона ђубрива угроженим земљама.
Русија је 29. октобра објавила да је обуставила учешћа у „прехрамбеном споразуму“ УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља. Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
РУСИЈА
Москва о повратку у прехрамбени споразум: Прво истрага напада у Севастопољу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала