- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Објављена заједничка изјава Путина, Пашињана и Алијева о Карабаху

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаТрилатерални преговори Путина, Алијева и Пашињана у Сочију
Трилатерални преговори Путина, Алијева и Пашињана у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин, лидер Азербејџана Илхам Алијев и јерменски премијер Никол Пашињан у заједничкој изјави истакли су важност активне припреме за закључивање мировног споразума између Бакуа и Јеревана. Документ је објављен на сајту Кремља након трилатералног самита у Сочију.
Стране су потврдиле своју посвећеност строгом поштовању свих претходно постигнутих споразума у ​​интересу свеобухватне нормализације азербејџанско-јерменских односа, обезбеђивања мира, стабилности, безбедности и одрживог економског развоја Јужног Кавказа. Такође је договорено да се уложе додатни напори у циљу хитног решавања преосталих задатака, укључујући и хуманитарна питања.
Констатујући кључни допринос руског мировног контингента у осигуравању безбедности у зони свог размештања, истакнут је значај његовог напора за стабилизацију ситуације у региону.
Такође је договорено да се стране уздрже од употребе силе или претње њеном употребом, разговарају и решавају сва проблематична питања искључиво на основу међусобног признавања суверенитета, територијалног интегритета и неповредивости граница у складу са Повељом УН и Декларацијом из Алма Ате из 1991. године.
Истакнут је значај активне припреме за закључивање мировног споразума између Републике Азербејџан и Републике Јерменије у циљу постизања одрживог и дугорочног мира у региону. Договорено је и да се настави трагање за обострано прихватљивим решењима. Руска Федерација ће у томе пружити сву могућу помоћ.
Стране су акцентовале значај стварања позитивне атмосфере између Азербејџана и Јерменије за наставак дијалога између представника јавности, стручних заједница и верских лидера уз помоћ Русије, као и покретање трилатералних међупарламентарних контаката у циљу јачања поверења између народа двеју земаља.
Лидери Републике Азербејџан и Републике Јерменије поздравили су спремност Руске Федерације да настави да на сваки могући начин допринесе нормализацији односа између Бакуа и Јеревана, обезбеђује стабилност и просперитет на југу Кавказа.
Председник Азербејџана Илхам Алијев, председник Русије Владимир Путин и премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
РУСИЈА
Путин: Договорена заједничка изјава о Карабаху
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала