- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Договорена заједничка изјава о Карабаху

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Азербејџана Илхам Алијев, председник Русије Владимир Путин и премијер Јерменије Никол Пашињан
Председник Азербејџана Илхам Алијев, председник Русије Владимир Путин и премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Русија, Јерменија и Азербејџан договориле су заједничку изјаву о Карабаху, саопштио је руски председник Владимир Путин након трилатералног састанка у Сочију са председником Азербејџана Илхамом Алијевом и јерменским премијером Николом Пашињаном.
Путин је истакао да ће Русија учинити све за нормализацију односа између Јерменије и Азербејџана како би се окочао сукобб.

„Данас смо договорили заједничку изјаву. Морам искрено да кажем: није све договорено, неке ствари су морале да се избаце из текста који су претходно припремили стручњаци“, истакао је Путин.

Ипак, како је објаснио, то ствара услове за даље кораке ка решавању ситуације у целини.
Москва ће учинити све да се постигне коначно и свеобухватно решење односа између Бакуа и Јеревана, нагласио је руски председник.
Путин, Алијев и Пашињан састали су се ради решавања ситуације у Нагорно-Карабаху.
Како је навео Путин, самит о Карабаху показао је да стране могу да се договарају о будућности, као и да су сви заинтересовани за нормализацију односа.
Руски лидер је додао да Русија остаје у контакту са Јерменијом и Азербејџаном како би наставила дијалог и ставила тачку на сукоб у овом региону.
Путин је додао да је састанак са Пашињаном и Алијевом, који је трајао више од два сата, био користан, као и да је створена атмосфера за будуће договоре.
„Он (састанак) је, по мом мишљењу, створио веома добру атмосферу за будуће могуће договоре о неким принципијелним питањима“, приметио је руски лидер.
Путин је такође захвалио Пашињану и Аллијеву што су пристали да дођу у Русију на преговоре.
Овом састанку су претходили билатерални сусрети Путина са Алијевом и Пашињаном.
Пашињан је раније изјавио да је спреман да прихвати и потпише у Сочију документ који ће чинити основу мировног споразума са Азербејџаном. Према његовим речима, реч је о усвајању у трилатералном формату документа о постизању договора на основу 15 тачака.
Крајем септембра 2020. у Нагорно Карабаху обновљена су борбена дејства која су била наставак дугогодишњег сукоба и у коме је страдало много цивила. Баку и Јереван међусобно су се оптуживале за избијање сукоба. Стране су неколико пута покушавале да постигну примирје, али је успешан био покушај постигну 10. новембра. Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су тада заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.
У среду 3. августа 2022. дошло је до нове рунде напетости. Министарство одбране Русије саопштило је да су азербејџанске оружане снаге прекршиле примирје у зони сукоба, у области висоравни Сарибаба. Министарство је додало да команда руског мировног контингента, заједно са представницима азербејџанске и јерменске стране, предузима мере за стабилизацију ситуације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала