- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Повратак Луле: Бразил се још више окреће Истоку – то би могло да засмета Американцима

© AP Photo / Andre PennerЛуиз Ињасио Лула да Силва
Луиз Ињасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Долазак Луиса Ињасиа Луле да Силве на чело Бразила представља одраз жеље народа да се та земља врати годинама посперитета и уравнотежења економског и политичког живота. За очекивати је још ближу сарадњу Бразила са чланицама БРИКС-ом и земљама Латинске Америке, оцењује бивши амбасадор, проф. др Душан Васић.
Лула да Силва постао је нови председник Бразила након што је у другом кругу избора са 50,9 одсто гласова победио актуелног председника Жаира Болсонара, који је освојио 49,1 одсто гласова. Ово је Лулин трећи председнички мандат и његов повратак на политичку сцену након што је био у затвору због оптужби за корупцију, које су одбачене. Након проглашења победе Лула је нагласио да ће му највећи приоритет бити да још једном искорени глад у Бразилу.

Ближа сарадња са земљама БРИКС-а

Саговорник Спутњика сматра да ће се начин на који ће Лула убудуће водити Бразил у много чему разликовати од начина на који је то чинио његов претходник Болсонаро.
„На међународном политичком плану Лула ће се несумњиво више приближити групацији БРИКС, а посебно Кини са којом од раније има наговештене блиске односе. Не бих искључио да ће се Бразил на овај или онај начин прикључити концепту кинеског „Пута свиле“ и верујем да ће се кинеске инвестиције у ту земљу усмерити на начин да помогну обнову бразилске индустрије. Када је реч о Русији видели смо да је председник Путин честитао Лули на победи и очекујем да ће се сарадња између ових земаља унапредити, као и да ће Бразил задржати свој досадашњи, умерени став према украјинској кризи и наставити да инсистира на проналажењу дипломатског решења“, каже Васић.
Међутим, додаје наш саговорник, треба имати на уму да је Бразил изузетно утицајна држава на међународном плану, а да су САД у својој новој стратегији националне безбедности као главну противничку силу означиле Кину.
„Зато не искључујем могућност да би пораст утицаја Кине и њене сарадње са Бразилом у великој мери могао да засмета актуелној америчкој политичкој структури. Наиме, свако удаљавање Бразила од интереса западне хемисфере за Сједињене Државе и Канаду представља опасну ситуацију, па верујем да ће они зато покушати да новом председнику изађу у сусрет на начин који ће успоставити чвршћу економску сарадњу, надам се праведнију, такву да Бразил не буде само извор сировина, већ и извозник готових производа и робе. На крају крајева, то и сам Лула очекује и заговара“, оцењује саговорник Спутњика.

Лулина победа јача Обрадора, Ортегу и Мадура

Када је реч о осталим земљама Латинске Америке, Васић сматра да ће Лула имати више разумевања за идеолошки афинитет оних држава које су му блиске, али и да ће успостављати прагматичну сарадњу у областима где постоји обострани интерес са латиноамеричким земљама са којима има дубоке политичке разлике.
„У сваком случају Лулина победа ће ојачати позиције мексичког председника Обрадора, председника Никарагве Ортеге и венецуеланског лидера Мадура. Они ће од Бразила сада добити једну чвршћу и значајнију подршку, а то ће опет утицати и на остале чланице Организације америчких држава да више не следе толико ону искључиву, офанзивну политику Сједињених Америчких Држава већ да улазе у облике кооперације“, каже искусни дипломата.

Смањење подела

Упркос томе што су у неким бразилским градовима присталице Жаира Болсонара, незадовољне његовим поразом, организовале блокаду путева, Душан Васић каже да је тешко веровати да би бивши председник могао покушати да утиче на исход избора позивањем војних структура да се супротставе изборним резултатима. Он верује да ће нови бразилски лидер покушати да смањи поделе унутар бразилског друштва које су, како каже, последњих година посебно биле изражене:
„Тешко да би се резултати избора могли преокренути било каквим претњама или акцијама претходног лидера. Мислим да се Лула неће обрачунавати са припадницима претходних политичких структура и да ће се посветити уједињавању земље на економској и политичкој обнови, у којој ће бити могућности за учешће и допринос свих који су спремни да раде у интересу Бразила, а не за интересе крупног капитала“.
Васић подсећа да је Бразил 15. највећа економија у свету и један од највећих извозника соје, говедине и гвожђа. Међутим, како додаје, протеклих година индустрија и индустријски развој те земље био је запостављен.
„Зато је Лула у први план свог програма и ставио економску обнову државе, њену реиндустријализацију и постепено одвајање од неолибералистичког концепта који је наметнуо његов претходник. Лула ће се битно разликовати од Болсонара и у погледу окончања крчења прашума у Амазонији, будући да је током мандата дојучерашњег председника за скоро 57 одсто повећано крчење шума и давање концесија странцима на ископавање руда. Тиме ће се Лула, колико год то чудно изгледало, приближити ставовима Сједињених Америчких Држава, па у том смислу не чуди да је амерички председник Бајден био међу првима који је честитао новом председнику на изборној победи“, закључује Душан Васић.
Да Силва је први пут изабран за председника Бразила 2002. године, а други мандат је освојио 2006. године. „Борили смо се не против кандидата, већ против бразилске државне машине. Ја сам грађанин који је прошао кроз процес васкрснућа у бразилској политици, и преживео сам. Уз помоћ народа ми ћемо наћи начин да живимо хармонично, демократски и да успоставимо мир међу породицама“, рекао је Лула да Силва у првом обраћању после проглашења победе.
Луиз Ињасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
СВЕТ
Бразил добио новог председника: Лула да Силва победио на изборима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала