- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Напад Украјине на Црноморску флоту створио претњу војним и цивилним бродовима

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Напад Украјине на бродове Црноморске флоте Русије створио је претњу и војним и цивилним бродовима укљученим у реализацију прехрамбеног споразума, изјавио је председник Русије Владимир Путин на конференцији за медије након трилатералног састанка са лидерима Азербејџана и Јерменије у Сочију.
Путин је подсетио да се Русија обавезала да ће осигурати безбедност извоза хране из Украјине.
„Напад који је извршен, неуспешан напад, који је Украјина извела на бродове Црноморске флоте, мора се одати признање нашим морнарима и захвалити им што су били на висини задатка и одбили све нападе, али ови дронови, како подводни тако и ваздушни, делимично су ишли коридором којим се извози жито из Украјине“, рекао је Путин.
Он је додао да су ти подводни дронови дуги шест метара и имају око 500 тона експлозива.
„Ако неки такав дрон удари у брод, неће остати ништа ни од жита ни од брода. А ми ћемо бити криви. Због тога Министарство одбране исправно поставља питање како би извршило додатни рад са УН, а они, са своје стране, са Украјином, тако да Украјина гарантује безбедност овог коридора. Не видим ту ништа необично. То је питање усаглашавања позиција, обавеза украјинских партнера“, рекао је Пути.
„На тај начин су створили претњу како за наше бродове, који треба да осигурају безбедност извоза жита, тако и за цивилне бродове који се баве овим (извозом)“, нагласио је Путин.
„Али ако… Украјина удари по овим бродовима, ми ћемо бити криви. Сада сви само говоре о томе шта ради Русија. Не сећајући се чиме је то изазвано. А изазвано је стварањем претње за тај хуманитарни коридор“, објаснио је председник.
Путин је напоменуо да је руски министар одбране Сергеј Шојгу у понедељак изнео став руског Министарства одбране по овом питању.
„Сложио сам се са њим, он (Шојгу) с правом каже: они представљају претњу и за наше и за цивилне бродове. А ми морамо да осигурамо безбедност цивилних бродова“, закључио је Путин.

Русија није прекинула учешће у прехрамбеном споразуму

Руски лидер је додао и да Русија није прекинула, већ је обуставила своје учешће у прехрамбеном споразуму.
„Не говоримо да прекидамо учешће у овој операцији. Не, ми говоримо да обустављамо (учешће у прехрамбеном споразуму)“, рекао је Путин.
Према његовим речима, један од организатора овог посла био је и генерални секретар УН.
„Радници УН активно су укључени у овај посао, на чему смо им захвални. Али нека они онда раде са Украјином, а Украјина мора да гарантује да неће стварати претње за цивилне бродове и руске бродове за снабдевање“, нагласио је Путин.
Путин је подсетио да је Русија пристала на прехрамбени споразум у интересу најсиромашнијих земаља, али тамо стиже само 3-4 одсто жита.
„Цео тај процес извоза жита са територије Украјине организован је под изговором да се осигурају интереси најсиромашнијих земаља. И то смо радили управо у интересу најсиромашнијих земаља. Не могу да се сетим података за последње сате и последње дане, али све у свему – 34 одсто жита иде у Турску, 35 одст, нешто више, у земље Европске уније. А само 3-4 одсто, према подацима Министарства пољопривреде, можда се понекад дешавало и мало више, до 5 одсто, цифра мало варира... ишло је у корист такозваних најсиромашнијих земаља по класификацији УН“, прецизирао је Путин.

Русија остаје отворена за преговоре

Руски председник је поводом преговора са Кијевом изјавио да није увек корисно износити своје ставове унапред, али да би се добили резултати, треба сести за преговарачки сто.
Међутим, подсетио је Путин, Кијев нема жељу да преговара.

„Ми смо се њима договорили у Истанбулу, а они су затим све одбацили, а сада су сами себи, како сте исправно приметили, забранили да са нама о нечему разговарају. Како можемо тренутно говорити о могућности споразума, ако нема чак ни жеље друге стране да разговара са нама“, објаснио је Путин.

Према његовим речима, руска страна ће сачекати, јер ће можда сазрети неки неопходни услови. Он је додао да је добра воља руске стране да преговара са Украјином позната и не подлеже никаквим променама ни недоумицама.
Русија је у суботу објавила да је обуставила учешћа у „прехрамбеном споразуму“ УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља. Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала