- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шојгу разговарао са министром одбране Турске о прехрамбеном споразуму

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу разговарао је данас телефоном са својим турским колегом Хулуси Акаром о питању обустављања учешћа руске стране у прехрамбеном споразуму, саопштило је Министарство одбране.
У саопштењу се прецизира да су разматрана питања обуставе реализације споразума о извозу пољопривредних производа из украјинских лука у оквиру „црноморске иницијативе о житу“.
Са своје стране, турски министар је изјавио да Анкара очекује да Русија ревидира одлуку о прекиду учешћа у прехрамбеном споразуму.
„Акар је истакао значај наставка иницијативе о житу, која даје велики допринос решавању глобалне прехрамбене кризе и показује да се сви проблеми могу решити сарадњом и дијалогом. Турски министар одбране очекује да ће одлука о прекиду учешћа у иницијативи за испоруку жита, која је чисто хуманитарна активност и треба да буде одвојена од сукоба, бити ревидирана“, наводи се у саопштењу турског Министарства одбране.
Министар је напоменуо и да ће Турска, на челу са председником Реџепом Тајипом Ердоганом, наставити да „као и до сада доприноси обезбеђивању мира у региону и хуманитарне помоћи на свим нивоима“.
Русија је у суботу објавила да је обуставила учешћа у „прехрамбеном споразуму“ УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља. Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Жетва жита - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Специјална операција у Украјини
Русија ће пружити помоћ афричким државама, након изласка из прехрамбеног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала