Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби ће реаговати након прве изречене казне због таблица: Порука из Северне Митровице

© AP Photo / Bojan SlavkovicИталијански карабињери у саставу Кфора у северној Митровици
Италијански карабињери у саставу Кфора у северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Градоначелник северног дела Косовске Митровице Милан Радојевић изјавио је да се у том граду осећа напетост због одлука Приштине о пререгистрацији возила, али да Срби на КиМ неће променити став и одрећи регистарских таблица које издаје Србија.
Он је нагласио да ће уследити одговор Срба са Севера КиМ након прве изречене казне због неизвршене пререгистрације.
Радојевић је истакао да Срби на КиМ нису претња никоме, да никога не угрожавају и да је слобода кретања свима загарантована, како представницима међународне мисије тако и свим људима који се крећу севером КиМ, те да исто траже и за себе.
"Не желимо да нас ико ограничава, да нам намеће услове и ограничења. Самим тим, одговор Срба биће исти као и сваки пут од септембра прошле године када је Курти кренуо са инсистирањем на пререгистрацији возила", рекао је Радојевић за Танјуг.
Он каже и да све зависи од будућих потеза Приштине.
"Ако наставе са једностраним потезима који ће резултирати још већим притиском и изрицањем казни, сигурно ће бити реакције. Ми нећемо дозволити било какво одузимање возила. Ми смо своји на своме и желимо да живимо живот достојан човека, тако да ће се и сутра Срби понашати као да је нормалан радни дан", рекао је Радојевић.
Он каже да не изненађују једнострани потези Приштине, јер је то, како оцењује, постала пракса Аљбина Куртија и његових министара.
Срби су, с друге стране, како наводи, у претходном периоду константно апеловали на међународну заједницу, министре Квинте и преговарача Мирослава Лајчака да је та одлука неспроводива у пракси из више разлога, а основни је кршење Бриселског споразума.
"Приштина је једностраним актом 2020. укинула КС таблице које су до тада постојале и самим тим поништила Споразум о слободи кретања. Тим одлукама којима се покушава укинути постојање таблица КМ и осталих регистарских таблица које издаје Србија заиста се отежава кретање Србима", истиче градоначелник.
Радојевић наводи да је за Србе изузетно важно како ће се понашати међународна заједница када почне спровођење одлуке, као и да не може да замисли да ће она остати нема у тим тренуцима.
Навео је и пример да је косовска полиција казнила са 150 евра санитет који се кретао са КМ таблицама.
Регистарске ознаке су само врх леденог брега, каже Радојевић и додаје да је последњих месеци притисак владе Аљбина Куртија на косовске Србе све већи и већи.
"Не смемо заборавити да су Влада и Министарство унутрашњих послова узурпирали приватно власништво у општинама Зубин Поток и Лепосавић, које су користили за изградњу база које могу имати искључиво војну намену и у којима је велики број припадника полиције и специјалних јединица. Имамо велики број примера малтретирања грађана, каквих нигде нема сем овде на КиМ", наводи Радивојевић.
Наглашава да Срби не очекују никакву заштиту од Куртија, али да очекује од међународне заједнице да предузме мере према Приштини.
"Слична саопштења смо видели почетком године, када је Курти онемогућио гласање на референдуму и изборима које је организовала Србија. Зато сада очекујемо конкретну акцију. Међународна заједница има широк спектар могућности које може да предузме према Приштини, па очекујемо да то и ураде пре него што ситуација измакне контроли. Апелујемо да се сва отворена питања реше у Бриселу и да то буде компромисно решење", поручује градоначелник Косовске Митровице.
Једина заштита су нам, закључује Радојевић, Србија, председник Александар Вучић и наш преговарачки тим.
"Једино гледамо ка Београду и нашем државном врху. Ми смо у свакодневној комуникацији са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићом и недавно смо разговарали са председником Александром Вучићем. Постигли смо консензус и добили гаранције да ће Србија остати уз нас и да неће дозволити било какво протеривање или погром српског народа", казао је Радојевић.
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
СРБИЈА
Летилице и појачане патроле на северу КиМ - дан пред примену наопаке одлуке Приштине против Срба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала