- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

УН, Украјина и Турска усагласиле маршруте 16 бродова дуж коридора у Црном мору

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаБродови у Црном мору
Бродови у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Делегације Уједињених нација, Украјине и Турске утврдиле су за 31. октобар план пловидбе 16, а не 14 бродова по хуманитарном коридору, наводи се у саопштењу представништва организације у Заједничком координационом центру који се налази у Истанбулу.
Делегације су усагласиле маршруте 16 бродова дуж хуманитарног коридора, међу којима је њих 12 из украјинских лука и четири у украјинске луке. Уједињене нације су информисале руску страну о овој одлуци.
У Заједничком координационом центру су појаснили, да је шест бродова кренуло из украјинских лука, али још увек нису ушли у воде хуманитарног коридора. Укупно се очекује да ће у свим украјинским лукама и водама које њима припадају пловити 21 брод са прехрамбеним производима чија ће укупна тежина бити око 700 хиљада тона.
Русија је 29. октобра објавила да је обуставила учешћа у „прехрамбеном споразуму“ УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља. Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
РУСИЈА
Москва о повратку у прехрамбени споразум: Прво истрага напада у Севастопољу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала