- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ огорчен ћутањем Европе након напада на „Северне токове“

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Ћутање европских земаља по питању терористичког напада на „Северне токове“ је неприхватљиво, такве акције не могу остати без одговора, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Он је подсетио да руске обавештајне службе имају податке који указују на то да су британски војни саветници руководили и координисали нападе на залив у Севастопољу.

„Такође постоје подаци да Велика Британија има везе са диверзијом, односно терористичким нападом на кључну енергетску инфраструктуру, и то не руску, што је веома важно узети у обзир, него међународну енергетску инфраструктуру. Те информације сви треба веома пажљиво да анализирају. Рачунамо на то да ће, упркос неприхватљивом ћутању европских земаља, ипак бити спроведена анализа. Такве акције се не могу тек тако игнорисати. Наравно, размишљаћемо о даљим корацима, другачије се не може“, додао је он.

Упитан да ли би се Русија могла обратити Савету безбедности УН у вези са терористичким нападима на „Северне токове“, Песков је рекао да је најпре неопходно систематизовати доступне податке.
Портпарол Кремља је додао да закључак о могућности поправке „Северних токова“ треба да дају стручњаци, те да за сад нису донете одлуке по том питању.
Напади на гасоводе „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ изведени су 26. септембра. Министарство одбране Русије раније је саопштило да су представници Ратне морнарице Велике Британије, који се налазе у граду Очакову у Николајевској области Украјине, учествовали у планирању, осигуравању и реализацији терористичког напада у Балтичком мору 26. септембра када су оштећени гасоводи „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“.
Britain's Prime Minister Liz Truss looks down during a press conference in the Downing Street Briefing Room in central London on October 14, 2022 - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
РУСИЈА
Русија чека одговор: Да ли је Лиз Трас поруком Блинкену открила ко стоји иза напада на Северни ток
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала