- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија чека одговор: Да ли је Лиз Трас поруком Блинкену открила ко стоји иза напада на Северни ток

© AFP 2023 / DANIEL LEALBritain's Prime Minister Liz Truss looks down during a press conference in the Downing Street Briefing Room in central London on October 14, 2022
Britain's Prime Minister Liz Truss looks down during a press conference in the Downing Street Briefing Room in central London on October 14, 2022 - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Оснивач сајтова за складиштење података „Мегааплоуд“ и „Мега“ Ким Дотком (Шмиц) тврди да постоји могућност да је бивша британска премијерка Лиз Трас након напада на „Северне токове“ послала поруку америчком државном секретару Ентонију Блинкену са текстом „Завршено је“.

„Како су Руси сазнали да је Велика Британија дигла у ваздух гасоводе 'Северни ток' заједно са САД? Зато што је Лиз Трас користила свој 'ајфон' да пошаље поруку Блинкену у којој пише 'То је завршено' минуту након експлозије на гасоводу и пре него што је ико други знао за то?“, написао је Дотком на Твитеру.

Русија жели одговор

Међутим, одмах је реаговала портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова која је написала на Телеграму да очекује одговор од Лондона поводом објављених тврдњи Доткома.

„Искрено, не занима ме ко је и како добио ту информацију. Мене интересује одговор Лондона на следеће питање: 'Да ли је премијерка Велике Британије Лиз Трас послала поруку америчком државном секретару Ентонију Блинкену одмах након експлозије на гасоводу 'Северни ток' у којој пише 'Завршено је'?“, написала је Захарова.

Како је додала, милиони људи широм света очекују званичан одговор на то питање.
Немачко-фински предузетник Ким Дотком (Шмиц) је бивши власник највећег сервиса за складиштење датотека „Мегааплауд“, оснивач сличног сервиса „Мега“. Деведесетих година је у Немачкој осуђен за крађу личних података и продају инсајдерских информација. У САД га оптужују за изнуду, прање новца и масовно кршење ауторских права. Америчке власти захтевају његово изручење са Новог Зеланда где тренутно живи и води правну битку против екстрадиције.
Напади на гасоводе „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ изведени су 26. септембра. Министарство одбране Русије раније је саопштило да су представници Ратне морнарице Велике Британије, који се налазе у граду Очакову у Николајевској области Украјине, учествовали у планирању, осигуравању и реализацији терористичког напада у Балтичком мору 26. септембра када су оштећени гасоводи „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
РУСИЈА
„Гаспрому“ дозвољено да испита место експлозије гасовода „Северни ток“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала