- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

УН: Употреба Црноморске иницијативе у циљу војне предности – озбиљна злоупотреба

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаЗграда Уједињених нација у Њујорку
Зграда Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Уједињене нације су спремне да заједно са странама истраже доказе о нападу на луку у Севастопољу и могућу употребу споразума о извозу жита у војне циљеве, уколико то буде било потребно, изјавио је на седници Савета безбедности заменик генералног секретара организације за хуманитарна питања Мартин Грифитс.
Према његовим речима, коришћење Црноморске иницијативе о житу за остварење војне предности била би озбиљна злоупотреба.
Он је појаснио да је Заједнички координациони центар (ЗКЦ) у чији састав улазе представници све четири стране, потписнице иницијативе, припремио процедуре за овакве инциденте и хаварије.
Грифитс је поручио да се УН надају да ће руски стручњаци у оквиру ЗКЦ у потпуности обновити свој рад.
Дипломата је истакао да УН очекују да ће се све стране придржавати Меморандума о извозу руских прехрамбених производа и ђубрива на светска тржишта.
Према његовим речима, УН су спремне да размотре забринутости и саслушају предлоге свих страна, обзиром да прехрамбени споразум истиче 19. новембра.
Он је такође изјавио да је ЗКЦ прегледао неколико од 100 бродова са робом који су чекали у реду за испловљавање из украјинских лука.
Грифитс је прецизирао да је данас из украјинских лука испловило 12 бродова, док су два послата на утовар робе и нагласио да је све њих прегледала комисија ЗКЦ у пуном саставу.
Званичник је закључио да према њиховом схватању, иницијатива и обавезе предузете у оквиру ње остају на снази.
Претходно је стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја на седници СБ УН изјавио да Русија није обавезна да испуњава споразуме закључене без ње о проласку бродова преко Црног мора и контролисаће бродове, који буду пропуштени без сагласности Москве.
Русија је 29. октобра објавила да је обуставила учешћа у „прехрамбеном споразуму“ УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља. Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Жетва жита - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Специјална операција у Украјини
Русија ће пружити помоћ афричким државама, након изласка из прехрамбеног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала