- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Временска прогноза за новембар: До када ће бити натпросечно топло и да ли ће крајем месец пасти снег

CC0 / Pixabay / Јесен
Јесен  - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Према тренутним прогнозама Републичког хидро-метеоролошког завода (РХМЗ) током прве недеље новембра очекује се јачи утицај антциклона, па се прогнозира стабилно и суво време, које ће пратити натпросечно високе температуре за овај период године. Јутарња температура кретаће се од од пет до десет степени, а током дана износиће око 20 степени.
Директор РХМЗ-а Југослав Николић најавио је топло време у новембру и у тромесечној прогнози.
„Од 2. до 5. новембра максималне вредности у већини места биће од 17 до 23 степени, а од 6. до 10. новембра у интервалу од 14 до 19 степени. Падавине ће у току периода бити учесталије у региону Јадрана и западног Балкана, док се у Србији тек понегде очекује краткотрајна киша уз кошаву која ће у Војводини, Подунављу и Поморављу дувати од 4. до 6. новембра. Јутарњи мраз се у првој декади новембра не очекује, као ни снег на планинама, док ће у другој и трећој декади бити од два до осам мразних дана у нижим пределима“, каже Николић.
Он додаје да се у Србији очекује топао новембар са средњом температуром ваздуха до једногстепена изнад вишегодишњег просека.
„Средња новембарска температура имаће вредности у интервалу од шест до осам степени, а у планинским пределима од три до шест степени. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за новембар бити од 11 до 14 степени у нижим пределима, а у планинским пределима од шест до 10, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од два до пет степени, а на планинама од нула до два степена“, објашњаваон, и додаје да се у другој и трећој декади месеца прогнозира од два (у Сомбору и Кикинди) до осам (у Крагујевцу и Нишу) мразних дана у нижим пределима са минималном дневном температуром ваздуха нижом од нула степени, а на планинама од 10 (на Црном Врху) до 13 (на Копаонику и Златибору) дана.
Током новембра се прогнозира количина падавина у домену вишегодишњег просека у већем делу земље, док се на југозападу Србије очекује дефицит падавина.
Прогнозира се да ће новембарска количина падавина у нижим пределима бити од 50 до 70 мм, а на планинама од 60 до 90 мм. Очекује се од 10 (у Куршумлији) до 12 дана (у Ваљеву и Пожеги) са падавинама а у брдско-планинским крајевима од 12 (у Сјеници) до 15 дана (на Црном Врху), пренео је „Курир“.
© Фото : РХМЗ/снимак са екранаВременска прогноза за новембар 2022.
Временска прогноза за новембар 2022. - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Временска прогноза за новембар 2022.

Снег у другој половини месеца

Према прогнози метеоролога Ивана Ристића у другој половини месеца уследиће промена времена, таласи влажног и све хладнијег ваздуха условиће пролазна наоблачења и постепен пад температуре са кишом у низинама и снегом на планинама. У трећој декади месеца пад температуре и снег.
Ристић прогнозира јаче захлађење у последњим данима новембра које ће донети и појаву првог снега у нижим пределима.
„Током треће декаде јутарње температуре од нула до пет степени а највише дневне од пет до 10 степени. Јаче захлађење крајем треће декаде, тачније око 26. новембра, када се очекује појава снега и у нижим пределима“, закључује он.
Зима - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
ДРУШТВО
Велика прогноза за Европу: Шта ову зиму издваја у односу на претходне, а шта чека Србију?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала