- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Заводљиво као музика: Чувени велшки бас-баритон вечерас отвара БЕМУС

© Фото : БемусБЕМУС 2022.
БЕМУС 2022. - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Овогодишње издање најстаријег и најзначајнијег музичког фестивала у Србији, БЕМУС-а, отвара вечерас у 20 часова, у Коларчевој задужбини, концерт славног велшког бас-баритона Брина Терфела уз Фестивалски оркестар „Виртуози”, диригента Бојана Суђића и гошћу Софију Петровић, сопран.
На програму су најлепше нумере из опера Рихарда Вагнера („Мајстори певачи”, „Тристан и Изолда”, „Валкира”), Лудвига ван Бетовена („Фиделио”), Арига Боита („Мефистофел”), Ђузепеа Вердија („Магбет”), Џорџа Гершвина („Порги и Бес”), као и из мјузикала „Виолиниста на крову”, „Мачке”, „Камелот” и „Јадници” (Les Misérables).
Београдске музичке свечаности (БЕМУС) 54. по реду, биће одржане од 1. до 15. новембра под слоганом „Заводљиво… као музика!”, уз веома богат програм у широком стилском распону, од музике ренесансе и барока до савремених остварења.
Брин Терфел је један од водећих оперских уметника и „вагнеријанаца” данашњице. Добитник је бројних награда, међу којима су Греми, Classical Brit и Gramophone Award, уз дискографски опус који обухвата опере Моцарта, Вагнера и Штрауса и више од петнаест солистичких албума. Проглашен је за команданта Британске империје за своје заслуге у опери 2003. године, одликован је Краљичином медаљом за музику 2006. и добио је титулу витеза за заслуге у музици 2017. године. У Аустрији је добио највише певачко звање камерзенгера (Kammersänger).
Дебитовао је на међународној оперској сцени 1991. године у Театру Ла Моне у Бриселу. Исте године је дебитовао у САД у Опери Санта Феа (у улози Фигара). У његове најзначајније улоге током богате каријере спадају Мефисто („Фауст”), Лепорело („Дон Ђовани”), Јован („Салома”), Ђани Скики, Ник Шедоу („Живот развратника”), Волфрам („Танхојзер”), Балстрод („Питер Грајмс”) и Четири зликовца („Хофманове приче”), поред многих других. „Његов Вотан, Закс, Скарпија, нису само драмски ликови, већ силе природе” (Том Сервис, BBC Music Magazine).
Терфел је обележио свој педесети рођендан и двадесет пет година професионалне каријере великим Гала концертом у Ројал Алберт холу, који је водила холивудска звезда Мајкл Шин. Обележавање је настављено у Велшком миленијумском центру у Кардифу.
Недавни наступи укључују следеће улоге: Балстрод у Бечкој државној опери и Краљевској опери Ковент гарден, Холанђанин („Холанђанин луталица”) у Бечкој државној опери, деби у АБАО Билбао опери, Фалстаф у Циришкој опери, Баварској државној опери у Минхену и на фестивалу Грејнџ парк опера, Скарпија („Тоска”) у Париској националној опери и Националној опери Букурешта, Дон Пизаро („Фиделио”) у Шлосбергу, Свини Тод у Циришкој опери и Борис Годунов у Берлинској државној опери и Краљевској оперској кући.
Поред свечаног отварања Велшког миленијумског центра, где је наступао у специјалном концертном извођењу опере „Тоска” у улози Скарпије са ансамблом Велшке националне опере, Терфел је наступао и на BBC Last Night of the Proms и Royal Variety Show, затим на Гала концерту са Андреом Бочелијем у Централ парку у Њујорку, а учествовао је и на специјалном Божићном концерту и ТВ преносу Метрополитен опере Met Stars Live in Concert из катедрале Брекон у Велсу. Недавно је наступао у серији концерата са Националним оркестром Бретање у Рену и Паризу, којима је обележено 250 година од Бетовеновог рођења, са оркестарским аранжманима Бетовенових келтских композицијa.
Улазнице за концерте на 54. БЕМУС-у у продаји су на благајнама Задужбине Илије М. Коларца, Београдске филхармоније и путем веб-сајта tickets.rs.
БЕМУС - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
КУЛТУРА
Бемус од 1. до 15. новембра: Прва звезда Иво Погорелић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала