- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Британац му уништио каријеру, али челични Француз је направио чудо! Дошао да се опрости, па победио

© AFP 2023 / MIGUEL MEDINAЖил Симон
Жил Симон - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Спектакл епских размена приредили су у првом колу Мастерса у Паризу Енди Мари и Жил Симон. Француски тенисер игра свој опроштајни турнир, а деловало је да ће меч против Британца бити последњи у каријери. Међутим окружен својим народом успео је да направи преокрет и слави резултатом 4:6, 7:5, 6:3.
На папиру ветерани, а на терену тениске звери. Енди Мари, британски тенисер и Жил Симон, француски тенисер , одиграли су један од најспектакуларнијих мечева у неколико претходних сезона.
Не због квалитета тениса, већ због тога што су били у стању да безброј пута потрче, стигну немогуће и поентирају иако један тенисер има два вештачка кука, а други као 37-годишњак није у форми у каквој је некада био.
Све је од почетка водило ка томе да ће се Париз те ноћи већ опростити од каријера Жила Симона, јер је Мари деловао спремније и разиграније.
Британац је освојио први сет уз сјајних 15 винера, али је могао да се оклизне на самом крају јер је Симон у деветом гему вратио брејк. Уместо преокрета, Мари је још једном одузео сервис француском тенисеру и уписао 1:0.
У други сет Британац је ушао сигурно са освојеним гемом без изгубљеног поена, али прави спектакл је тек почињао јер је Симон одузео сервис противнику у трећем гему. Одмах је Мари узвратио истом мером.
Један од најлепших поена који је можда и обележио меч и показао колико двојица тенисера страствено играју јесте поен из шестог гема другог сета.
У том поену Мари и Симон играли су као момци који имају по 20 година, ноге су вероватно биле тешке, али су се они потрудили да свима делује као да ништа лакше у животу нису радили.
Поен је припао нешто млађем ветерану Марију који је потом у кључном моменту направио брејк и повео са 5:3.
Већ су могле да се наслуте тужна лица у дворани у Паризу, али Симон је гледао само ка лоптици и био је фокусиран на то да не одигра већ првог дана Мастерса последњи меч у каријери.
Француз је вратио брејк, а онда у 11. гему после две пропуштене шансе искористио трећу и још једном одузео сервис противнику након чега је успео да освоји сет.
Ништа није било готово, спектакл је тек требало да почне! Мари је у трећем сету пропустио брејк лопту, а своју шансу није прокоцкао Симон и већ у раној фази сета стекао је предност.
Сачувао је до краја стабилнију игру и још једним брејком запечатио преокрет и невероватну победу.
У 19 мечева против Марија Симон је уписао тек трећу победу, а ко би рекао да ће она доћи на заласку каријере.
Иако међусобно гаје велико поштовање један према другом, Симон на Марија не може да гледа као на пријатеља, јер му је управо Британац био један од највећих ривала током каријере.
Редно је Мари побеђивао Француза у важни мечевима, а можда и највећи пораз нанео му је у финалу Мадрида 2008. године.

„Веома је тешко, има много осећања која долазе. Ова последња недеља је тешка. Играње тениса, то је био мој живот и ту ће се завршити. Свака ствар коју урадим, говорим себи да је то можда последњи пут. Покушавам да уживам, али осећам стрес. Плашио сам се да не оклизнем, а било је 1-0, 2-0, 3-0... Тешко је јер играм са њим, кажем себи да ми је упропастио каријеру и да ће ми је упропастити до краја у ствари... „, говорио је Симон о размишљањима током меча.

Симона су верно из публике бодрили Жо-Вилфред Цонга и Гаел Монфис, великани француског тениса.

„Имао сам среће, оставивши последњу позивницу, срео сам Жоа и Гаела који су стигли. Знајући да су дошли само због тога... да је то вероватно била моја последња утакмица... па не! Биће још један момак! Моћи ћу да будем напет још два дана и да бар још једном уживам у овој атмосфери. Желео бих да вам се захвалим јер сам осетио много љубави од свих“, рекао је после победе емотивни Симон.

У другом колу Мастерса у Паризу Симон ће играти против Тејлора Фрица.
Новак Ђоковић и Јаник Синер - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
СПОРТ
Изненађење за Новака! Италијан испао од квалификанта, мораће преко Руса!
Роџер Федерер, Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
СПОРТ
Новак проговорио о опроштају: „Те ноћи није било ривалства“
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
СПОРТ
Новак послао „шпијуна“ на меч ривала па сазнао против кога игра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала