- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лидери арапских држава једногласни: Неутрални по питању украјинског сукоба

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУкрајински војник
Украјински војник  - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Лидери арапских земаља изјаснили су се да су привржени принципу неутралности и јединственом ставу арапских држава о сукобу у Украјини, наводи се у саопштењу самита Лиге арапских држава (ЛАД) у Алжиру.
„Посвећеност принципу неутралности и јединственом арапском ставу о сукобу у Украјини“, наводи се у једној од тачака завршног саопштења самита.

Подршка политици ОПЕК+

Лидери арапских држава су такође, према саопштењу, подржали политику ОПЕК+ о обезбеђењу стабилности глобалних енергетских тржишта.

Високо оцењујемо одмерену политику коју води организација ОПЕК плус у циљу обезбеђивања стабилности светских енергетских тржишта, истиче се у једној од тачака завршног саопштења самита.

У свом завршном саопштењу, арапски лидери су поред традиционалних изјава подршке земљама региона које су изложене политичким и економским кризама, саопштили да намеравају да јачају њихов потенцијал за решавање проблема прехрамбене и енергетске безбедности.
Поред традиционалних тема које лидери држава разматрају на самитима ЛАД, као што су палестински проблем, кризе у Либији, Сирији и Јемену, мешање Ирана и Турске у унутрашње ствари арапских држава, ове године на дневном реду су се нашла и питања која се односе на изазове због ситуације у Украјини, посебно, прехрамбена безбедност.
Дводневни самит ЛАД који су организатори успели да назову „уједињујућим“, почео је у Алжиру након трогодишње паузе. Последњи састанак арапских лидера, који се обично одржава једном годишње, последњи пут је одржан 2019. године у Тунису. Одржавање самита је неколико година ометала пандемија вируса корона.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
РУСИЈА
Путин и саудијски престолонаследник о нафти, економским односима и предаји плаћеника из Донбаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала