- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва позива „нуклеарну петорку“ да обузда провокације с оружјем за масовно уништење

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије у Москви
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Министарство иностраних послова Русије објавило је саопштење о спречавању нуклеарног рата, у којем позива земље „нуклеарне петорке“ да покажу спремност да одустану од покушаја да међусобно нарушавају животно важне интересе заоштравањем провокација које подразумевају употребу оружја за масовно уништење.
„Позивамо остале земље 'нуклеарне петорке' да на делу покажусвоју спремност да раде на решавању тог приоритерног задатка и да одустану од опасних покушаја да међусобно нарушавају животно важне интресе, балансирајући на ивици директног оружаног сукоба и заоштравајући провокације с оружјем за масовно уништење, које могу довести до катастрофалних последица“, наведено је у саопштењу Министарства иностраних послова Русије.
Русија се у политици нуклеарног обуздавања руководи постулатом о недопустивости нуклеарног рата, у којем не може бити победника, а руска доктрина има само одбрамбени карактер и не дозвољава проширено тумачење, истиче се у саопштењу.
Русија хипотетички допушта реаговање употребом нуклеарног оружја једино као одговор на агресију уз употребу оружја за масовно уништење или на агресију уз коришћење конвенционалног наоружања која доводи у опасност постојање државе.
„Русија полази од непроменљиве актуелности важећих споразума и узајамног разумевања у области смањења и ограничења нуклеарног наоружања, смањивања стратешких ризика и опасности од међународних инцидената и сукоба који воде ка нуклеарној ескалацији. У пуној мери подржавамо заједничко саопштење лидера пет држава које поседују нуклеарно оружје о спречавању нуклеарног рата и недопуштању трке у наоружању од 3. јануара 2022. године“, навело је Министарство.
У данашњој „тешкој и турбулентној ситуацији“ која је, како је наглашено, последица неодговорних и бескрупулозних дејстава усмерених на угрожавање националне безбедности Русије, примарни задатак је да се не допусти војни сукоб нуклеарних држава.
„Русија наставља да се залаже за формирање обновљене, стабилније архитектуре међународне безбедности на основу предвидљивости и глобалне стратешке стабилности, као и поштовања принципа равноправности, недељиве безбедности и узајамног поштовања фундаменталних интереса страна“, наглашено је у саопштењу.
Нуклеарну петорку" чине Русија, Кина, САД, Велика Британија и Француска.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала