- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин наложио Министарству одбране да настави да учествује у прехрамбеном споразуму

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Кијев је Москви дао гаранције да неће користити коридор за превоз житарица у војне сврхе, изјавио је руски председник Владимир Путин на оперативном састанку Савета безбедности.
Он је подсетио да је раније Кијев користио поморски коридор за покушаје напада на Црноморску флоту.
„Тражили смо уверавања и гаранције од украјинске стране да се ништа слично неће десити у будућности и да се хуманитарни коридори неће користити у војне сврхе“, објаснио је руски лидер.
Према његовим речима, Турска се јавила као посредник у разјашњавању ове ситуације.
„Преко Министарства одбране добијена је информација са турске стране да је Украјина дала таква уверавања да се ови хуманитарни коридори неће користити у војне сврхе“, додао је Путин.
Руски лидер је истакао и да Русија оставља за собом право да изађе из прехрамбених споразума, уколико Украјина прекрши дате гаранције.
„Дао сам наредбу Министарству одбране да настави наше пуно учешће у овом послу. Истовремено, Русија задржава право да се повуче из ових споразума ако Украјина те гаранције прекрши“, нагласио је Путин.
Како је навео, Русија убудуће неће ометати испоруке жита из Украјине у Турску у вези са њеном неутралношћу и способношћу њене индустрије за прераду жита.
Путин је истакао да је Русија чак и у случају да изађе из споразума спремна да испоручује жито у најсиромашније земље.
„У сваком случају, чак и ако Русија одустане од овог споразума, ми ћемо, као што смо раније говорили у вези са тим, бити спремни да испоручимо најсиромашнијим земљама целокупну количину житарица која је испоручена са територије Украјине, а то је укупно четири одсто“, додао је Путин.
Русија је 29. октобра објавила да је обуставила учешћа у „прехрамбеном споразуму“ УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља. Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.
Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је на седници СБ УН да Русија није обавезна да испуњава споразуме закључене без ње о проласку бродова преко Црног мора и контролисаће бродове, који буду пропуштени без сагласности Москве.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала