- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Русија у СБ УН: Запад покушава да представи Републику Српску као извор проблема у БиХ /видео/

© Фото : Снимак са екрана/Јутјуб/United NationsЗаменик сталног представника Русије у УН Ана Јевстигнејева
Заменик сталног представника Русије у УН Ана Јевстигнејева - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Запад константно покушава да представи Републику Српску као извор проблема у БиХ и демонизује све што се не уклапа у евроатлантски оквир који се намеће народима у БиХ, изјавила је заменик сталног представника Русије у УН Ана Јевстигнејева.
Она је на седници Савета безбедности УН рекла да је Русија забринута због политичке кризе у БиХ, која је директна последица мешања међународне заједнице.
Јевстигнејева је навела да међународна заједница има "готово колонијални приступ" када је у питању БиХ, те да подрива уставне темеље и државност БиХ, Дејтонски мировни споразум и гази основна права конститутивних народа у БиХ и тиме доводи до нових тензија у земљи и на Балкану у целини.
Према њеним речима, избори у БиХ одржани 2. октобра показали су да је подршка изградњи БиХ на основу Дејтонског споразума доминантна у односу на "грађанску формулу" која се вештачки намеће споља.
Она је истакла да се већина гласача одлучила за Дејтонски споразум и његове темеље, али да је за жаљење што поједини међународни политичари нису били задовољни демократским и сувереним избором који је направио народ у БиХ.
Јевстигнејева је напоменула да Запад покушава да наметне своју вољу у БиХ, пре свега слањем разних једнострано изабраних изасланика и специјалних представника.
Она је нагласила да егоистичан став Запада омета законито изабране власти у БиХ и жели да их "баци у страну".
Говорећи о продужетку мисије Алтеа, Јевстигнејева је навела да Русија подржава наставак мисије, али да је забринута неоправданим удвостручавањем броја европских снага у БиХ.
Она је додала да решење за проблеме у БиХ лежи у унутрашњем дијалогу, без мешања међународне заједнице, преноси РТРС.

Кина о БиХ: Међународна заједница да делује на поштен и уравнотежен начин

Кинески амбасадор у УН Генг Шуанг је у обраћању Савету безбедности УН подсетио да су у БиХ недавно одржани општи избори који су обављени на миран начин и да је постизборна политичка ситуација стабилна.
Шуан је нагласио да је тиме исказана способност и одлучност народа БиХ да одрже политичку стабилност како би живели у миру, што је Кина поздравила.
Он је истакао да након избора политичка ситуација у БиХ улази у нову фазу и изразио је наду да ће стране у БиХ задржати актуелни позитиван замах и да ће заједно унапређивати политичку агенду те земље.
Према његовим речима, употреба тзв. бонских овлаштења постала је контроверзна, због чега изражава забринутост.
"Систем високог представника и "бонска овлаштења" посебан су договор из посебног раздобља и БиХ је суверена земља која треба да пронађе изводљив пут за независно и ефикасно управљање", рекао је Генг.
Он је изразио наду да ће међународна заједница деловати на поштен, уравнотежен и опрезан начин по питању БиХ и да ће у потпуности поштовати мишљења и забринутости свих страна у тој земљи те да ће се уздржати од наметања спољних планова.
"Кина је увек била против једностраних санкција које нису одобрене у Савету безбедности УН и којим се крши међународно право. Тражимо од релевантних држава да се уздрже од употребе једностраних санкција и других начина којима се мешају у унутрашња питања БиХ", истакао је кинески амбасадор.
Према његовим речима, међународна заједница треба да повећа своју подршку и помоћ БиХ и да обрати пажњу на одлив становништва, посебно младих.
Он је нагласио да БиХ треба да створи поштено, праведно и недискриминаторно пословно окружење за рад страних компанија, чиме ће помоћи у привлачењу инвестиција, створити прилику за запослење локалног становништва и унапредити одржив економски и социјални развој земље.
Генг је навео да Кина подржава сваки напор за одржавање мира и стабилности и БиХ и цени конструктивне улоге које имају Србија, Хрватска и друге земље региона.
Кинески амбасадор подсетио је да је Кина подржала продужење мисије Алтеа у БиХ и изразио је наду да ће мисија имати позитивну улогу у осигурању мира и стабилности у земљи.
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
РЕГИОН
Савет безбедности УН о БиХ: Продужен мандат мисији Еуфора /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала