- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Савет безбедности УН о БиХ: Продужен мандат мисији Еуфора /видео/

© AP Photo / Seth WenigЧланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Савет безбедности УН продужио је мандат Еуфору, мисији Алтеа у Босни и Херцеговини.
Еуфор у БиХ остаје још годину дана, а за одлуку је гласало15 чланица Савета безбедности.
Заменица сталног представника Руске Федерације Ана Јевстигнејева прочитала је Извештај Републике Српске упућен Савету безбедности. Она је истакла да Запад константно покушава да представи Републику Српску као извор проблема у БиХ и демонизује све што се не уклапа у евроатлантски оквир који се намеће народима у БиХ.
Представник Кине рекао је да ова земља подржава деловање Србије и Хрватске у вези БиХ, истичући да Пекинг поштује суверенитет и интегритет БиХ.
Представник САД поздравио је једногласно усвајање резолуције о продужењу мандата ЕУФОР мисије Алтеа чиме је послата порука о јасном подржавању ове веома важне мисије за одржавање мира и безбедности у БиХ, пише РТРС.
Представница Француске у УН Натали Бродхерст рекла је да власти у БиХ морају да покажу вољу за дијалог и да се ангажују на спровођењу реформи. Додала је да Француска подржава европску перспективу БиХ и остатка Западног Балкана. Говорећи о мисији Алтеа, она је нагласила да је присуство међународне заједнице у БиХ кључно за стабилност земље и региона.
Представници Норвешке и Ирске подржали су кандидатски статус ЕУ за БиХ.
Пред почетак седнице у Савету безбедности, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик навео је у писму које је упутио председавајућем Савета безбедности УН Харолду Агјеману да делегацију која ће присуствовати састанку овог тела светске организације није одобрила БиХ нити су је овластиле релевантне институције него је треба сматрати приватном експедицијом самоизабраних чланова.
Додик је истакао у писму да ниједна особа из БиХ, без обзира на чин и функције, нема Уставом предвиђено одобрење да се обраћа на било каквом међународном догађају.
Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
РЕГИОН
Додик: Делегација из БиХ на седници Савета безбедности у приватној експедицији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала