- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: Дејства НАТО-а угрожавају Белорусију, али ми имамо заједнички систем одбране

© Војска СрбијеВојна вежба "Словенско братство 2016"
Војна вежба Словенско братство 2016 - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Гомилање групације НАТО-а на источном крилу доводи у опасност савезнике Русије, пре свега Белорусију, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
Он је истакао да заоштравање конфронтације са Западом и јачање мултинационалне групације снага НАТО-а на источном крилу не угрожавају само директно Русију.

„На удару ће се наћи и наши савезници, пре свега братска Белорусија“, истакао је Шојгу.

У таквој ситуацији војна безбедност Савезне државе Русије и Белорусије је приоритетни задатак, додао је руски министар, истакавши да је због тога потребно посветити посебну пажњу припреми и побољшању борбене способности трупа.
„Редовно одржавамо заједничке догађаје оперативне и борбене обуке, између осталог и у оквиру међународних организација ОДКБ, ЗНД и ШОС“, подсетио је руски министар.

Белорусија – верни савезник

Белорусија остаје верни савезник и поуздан партнер Русије, изјавио је Шојгу.
„То је посебно важно данас, када у свету убрзано расте напетост, разарају се темељи стратешке стабилности, смањује се улога међународних институција, а конфронтација између Запада и Русије јача“, констатовао је Шојгу.
Он је подсетио да се, у складу са одлуком председника две земље, од 22. октобра у Белорусији спроводе мере борбене координације регионалне групације снага.
„Усвојена је заједничка војна доктрина, спроводи се заједничко војно планирање, функционише регионална групација снага, као и заједнички систем ПВО“, рекао је Шојгу.
Раније је белоруски председник Александар Лукашенко саопштио да су се Минск и Москва договорили о распоређивању регионалне војне јединице две земље због заоштравања ситуације на западним границама Савезне државе Русије и Белорусије.
Министар Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
РУСИЈА
Шојгу: Запад жели да уништи руску економију, НАТО формира систем колективне одбране на нашој граници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала