- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Турски бродови наставиће да извозе жито из украјинских лука

© AP Photo / Michael ShtekelТеретни брод Razoni у луци у Одеси
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Бродови под турском заставом моћи ће без проблема да наставе да извозе жито из украјинских лука, упркос томе што је Русија обуставила учешће у црноморској прехрамбеној иницијативи, саопштио је турски министар одбране Хулуси Акар.

„Нема никаквих проблема са испловљавањем бродова под заставом Турске. Они ће наставити да плове из украјинских лука“, рекао је министар, преносе турски медији.

Акар је такође изразио наду да ће стране успети у будућности да се договоре како би се прехрамбени споразум реализовао у потпуности.
Стални координатор УН у Заједничком координационом центру у Истанбулу Амир Абдула изјавио је да се нада да ће теретни бродови са украјинском храном наставити да испловљавају у четвртак, 3. новембра.
Претходно је саопштено да Украјина, Турска и УН нису планирале кретање бродова у оквиру црноморске иницијативе за 2. новембар, али да то представља привремену меру.
Русија је 29. октобра објавила да је обуставила учешћа у „прехрамбеном споразуму“ УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља. Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
РУСИЈА
Москва: УН треба да буду гарант прехрамбеног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала