- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: УН треба да буду гарант прехрамбеног споразума

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Уједињене нације морају да се покажу као гарант прехрамбеног споразума, а западни покровитељи морају да схвате да провокације више неће проћи, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Када питају: какве гаранције хоћете (за прехрамбени споразум)? И од кога хоћете гаранције? Од оних који су потписали овај договор. И пре свега од УН које су биле посредник и гарант и саме предлагале ове шеме“, рекла је Захарова за редио „Комсомољска правда“.
Према њеним речима, „неопходно је осигурати да они који стоје иза кијевског режима, све док су корисници управо овог прехрамбеног споразума, схвате да такве провокације... више неће проћи“.
„Читава ова прича је, нажалост, измишљена ради профита, за огроман новац западних компанија под изговором, као и увек, оних који гладују“, напоменула је Захарова, алудирајући на чињеницу да је највећи део житарица у оквиру споразума отишао у западне земље.
Председник Русије Владимир Путин више пута је изјављивао да је готово све жито из украјинских лука испоручено Европској унији, а не земљама којима је било потребно, односно да је до најсиромашнијих држава стигло свега три одсто од укупних испорука.
Русија је 29. октобра објавила да је обуставила учешћа у „прехрамбеном споразуму“ УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља. Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.
Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је на седници СБ УН да Русија није обавезна да испуњава споразуме закључене без ње о проласку бродова преко Црног мора и контролисаће бродове, који буду пропуштени без сагласности Москве.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган у Техерану - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Специјална операција у Украјини
Путин и Ердоган разговарали телефоном о ситуацији поводом прехрамбеног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала