- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у Харковској области - Sputnik Србија

УЖИВО Експлозије у Запорожју, Кривом рогу Николајеву, Харкову; Око Кијева се граде утврђења

Пратите нас
У току је 252. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Руска војска напредује на читавој линији фронта у ток републици. Кијев дао гаранције Москви да неће користити коридор за извоз жита у Црном мору и украјинске луке за вођење борбених дејстава против Русије.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:25 02.11.2022
22:04 02.11.2022
Украјински медији јављају да се чују експлозије у Харкову и Николајеву.
21:40 02.11.2022
Украјински медији јављају да су дроновима погођени циљеви у Кривом Рогу у Дњепропетровској области Украјине.
Део града остао је без струје.
21:29 02.11.2022
Америчке снаге у Пољској „на дуже стазе“
Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је да ће америчке снаге остати у Пољској „дуго времена“.
„Они су тамо на дуже време“, одговорио је он на одговарајуће питање новинара.
Као одговор на специјалну операцију Русије у Украјини, САД су повећале свој војни контингент у Европи, укључујући на „источном крилу“ Алијансе.
20:41 02.11.2022
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу разговарао је телефоном са руским колегом Сергејем Лавровом о ситуцији око поморског хуманитарног коридора, саопштило је турско Министарство спољних послова.
20:36 02.11.2022
Украјински медији саопштили су да је у граду Запорожје (под контролом Кијева) одјекнула серија експлозија.
Такође јављају да се и у суседном обласном центру, граду Дњепар, такође чула експлозија.
20:15 02.11.2022
САД поздрављају обнављање прехрамбеног споразума
Сједињене Америчке Државе поздрављају обнављање прехрамбеног споразума и „фокусиране“ су на његов продужетак у новембру, изјавио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.
Он је истакао да је обнављање споразума омогућено захваљујући напорима генералног секретара Уједињених нација и турских савезника.
Према његовим речима, споразум је већ омогућио да се на светско тржиште извезе око 10 милиона тона жита, од чега је, према америчким проценама, петина намењена угроженим земљама.
Прајс је закључио да је обнављање споразума, као и његово продужење након 18. новембра неопходно за стабилизацију и повећање предвидљивости светских тржишта, као и смањења цена хране.
20:08 02.11.2022
На територији Запорошке области под контролом Кијева чују се експлозије, саопштио је члан Савета регионалне администрације Владимир Рогов.
У региону је објављена узбуна за ваздушну опасност.
19:55 02.11.2022
Више од милион украјинских избеглица у Немачкој
Преко милион избеглица из Украјине стигло је у Немачку.
Да би савезне државе могле да им пруже подршку, као и грађанима других држава који траже уточиште у Немачкој, Влада ће издвојити 1,5 милијарди евра ове, као и 2,75 милијарди евра следеће године, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц на седници Владе Немачке.
19:51 02.11.2022
Украјинске трупе отвориле су ватру на стамбене делове Артјомовска у ДНР како би створиле слику за стане медије и оптужиле Русију за агресију против цивила, саопштио је за Спутњик извор у безбедносним агенцијама.
„Данас су у Артјомовску припадници Оружаних снага Украјине у присуству представника европских медија гранатирали стамбене зоне из бацача граната и два минобацача калибра 120 мм како би дискредитовали јединице наших трупа које су напредовале“, рекао је извор.
Он је прецизирао да је основни циљ Кијева да светској јавности представи слику о наводној агресији Русије. За сада нема података о броју цивила страдалих у провокацијама украјинских трупа.
Раније је в.д. лидера ДНР Денис Пушилин изјавио да се за Артјомовск воде жестоке борбе.
Артјомовск (украјински назив Бахмут) налази се северно од Горловке у Доњецкој Народној Републици и представља важан саобраћајни чвор.
19:12 02.11.2022
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је захвалио турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану на његовој улози у очувању прехрамбеног споразума.
„Захвалио сам турском председнику Тајипу Ердогану на његовом активном учешћу у очувању прехрамбеног споразума, чврстој подршци суверенитету и територијалном интегритету Украјине“, написао је Зеленски на Твитеру.
17:21 02.11.2022
Завршена евакуација у Херсонској области
Евакуација са десне обале Дњепра у Херсонској области је завршена. Саобраћај преко реке је ограничен, саопштиле су локалне власти.
У саопштењу се додаје да забрана преласка реке важи за барже, речне таксије и друга пловила.
„У вези са завршавањем мера евакуације са територије десне обале Дњепра, као и због повећане војне опасности и повећане претње цивилном становништву, управа Херсонске области донела је одлуку да привремено обустави кретање цивилних возила преко Дњепра“, наводи се у званичном саопштењу.
17:04 02.11.2022
16:58 02.11.2022
Око Кијева се граде утврђења
Копнене снаге Украјине саопштиле су да настављају да јачају одбрамбене линије Кијева, око престонице се граде утврђења.
„Наставља се унапређивање система инжињеријске опреме и изградња утврђења око престонице. На основу закључака анализе одбране престонице у периоду фебруар-април, предузимају се додатне мере за јачање одбране“, наводи се у саопштењу Копнених снага Оружаних снага Украјине на Телеграму.
У ресору су напоменули да, пре свега, производе опрему за ватрене положаје и склоништа за људство. Такође се наводи да се испред положаја трупа постављају експлозивне и неексплозивне инжењеријске препреке, чиме се ствара вишеслојни одбрамбени систем ојачавањем линија и положаја.
16:44 02.11.2022
Украјинске снаге испалиле су две ракете из вишецевних бацача ракета „Химарс“ на Сватово у ЛНР, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.
За сада нема информација о жртвама и штети.
16:22 02.11.2022
УН поздрављају обновљено учешће Русије у прехрамбеном споразуму
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш поздравља обнављање учешћа Русије у Црноморској прехрамбеној иницијативи и труди се да се отклоне препреке за извоз руске хране и ђубрива, наводи се у саопштењу његово портпарола Стефана Дижарика.
16:16 02.11.2022
Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу разговарао је са државним секретарем Сједињених Америчких Држава Ентонијем Блинкеном о ситуацији око прехрамбеног споразума.
Вашингтон је захвалио Анкари на обнављању споразума, саопштило је турско Министарство иностраних послова.
Поред тога, било је речи и о питању чланства Финске и Шведске у НАТО, као и модернизацији ратног ваздухопловства Турске помоћу авиона Ф-16.
16:05 02.11.2022
Два енергетска блока Запорошке нуклеарке пребачена су у „топлотни режим“, што је омогућило да се обнови испорука грејања становницима Енергодара, саопштио је саветник генерални директор „Росенергоатома“ Ренат Карча.
15:41 02.11.2022
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
РУСИЈА
Путин наложио Министарству одбране да настави да учествује у прехрамбеном споразуму
15:07 02.11.2022
Украјинске снаге испалиле су 18 ракета на Херсон.
Противваздушна одбрана оборила је 12 ракета, а шест „Химарса“ пало је код Антоновског моста, саопштиле су хитне службе града.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала