- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Захарова: Више од 8.000 плаћеника се бори у Украјини

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства иностраних послова Руске Федерације у Москви
Зграда Министарства иностраних послова Руске Федерације у Москви - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Више од 8.000 плаћеника из 60 земаља се бори у Украјини, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Они су за осам месеци регрутовали више од 8.000 плаћеника из више од 60 држава. Највеће групе су стигле из Пољске, САД, Канаде, Румуније и Велике Британије. То се дешава без обзира на то што је у већини земаља законом забрањена активност плаћеника и они кривично одговарају за своја дела. Како је објавила наша војска, више од 3.000 страних плаћеника је убијено и исти број се вратио кући“, рекла је она на недељном брифингу.

Захарова је навела да се врбовањем баве америчке и британске структуре, француске приватне војне компаније, као и екстремистичке организације из Немачке, Шпаније, Чешке, Италије и других земаља.
„Понашање западних земаља, укључујући и масовне испоруке наоружања и плаћеника, обуке нацистичких војника и финансирање кијевског режима, доводи до одуговлачења ратних дејстава, повећава степен њихове уплетености у дешавања у Украјини и учвршћује њихов статус стране у сукобу“, подвукла је портпаролка Министарства иностраних послова Русије.
Раније је заменик сталног представника Русије при ОЕБС-у Максим Бујакевич на седници Сталног савета ОЕБС-а рекао да представници НАТО-а и страни плаћеници имају улогу консултаната, пољских команданата, па чак и оператера који управљају високопрецизним наоружањем у сукобу у Украјини.
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Специјална операција у Украјини
Москва: НАТО и страни плаћеници директно учествују у сукобу у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала