- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бела кућа: Нудимо Русији алтернативне опције у оквиру дијалога за размену затвореника

© AP Photo / Carolyn KasterБела кућа у Вашингтону
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе нуде Русији алтернативне варијанте за „напредовање“ по питању размене затвореника, изјавила је портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер.

„Могу да вас обавестим да је последњих недеља, упркос непостојању поштених преговора са Русијом, америчка Влада преко свих доступних канала нудила алтернативне опције за напредовање (дијалога о затвореницима) са руском страном“, истакла је Жан-Пјер током редовног брифинга.

Она је такође потврдила да су дипломате САД посетиле Бритни Грејнер, америчку кошаркашицу осуђену у Русији. Према речима Жан-Пјер, њено ослобађање, као и спасавање других осуђених америчких држављана остаје један од главних приоритета администрације америчког председника Џозефа Бајдена.
Раније је портпаролка изјавила да је амерички председник Џо Бајден показао да жели да предузме све кораке и донесе тешке одлуке како би вратио Американце кући.
Администрација САД је саопштила да је руским властима предала „озбиљан“ предлог, али да није добила сагласност. Договор би, према плановима Вашингтона, требало да доведе до повратка у Америку Грејнерове и Пола Вилана, који је осуђен на 16-годишњу робију због шпијунаже.
Америчке власти не прецизирају шта Русији нуде заузврат. Према медијима, реч је о ослобађању бизнисмена Виктора Бута, осуђеног на 25 година затвора 2012. године због „намере илегалне трговине оружјем и подршке тероризму“. Кремљ, према медијима, наводно захтева још једног сународника како би се размена обавила на равноправној основи „два за два“.
Министарство иностраних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
РУСИЈА
Захарова: Русија је спремна на дијалог са САД о америчким затвореницима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала