Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Берлински процес: Брнабићева у Немачкој, потписана три споразума /видео, фото/

© AP Photo / Michele TantussiОлаф Шолц и Ана Брнабић
Олаф Шолц и Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Премијерка Србије Ана Брнабић учествовала је на Самиту Берлинског процеса где ју је дочекао немачки канцелар Олаф Шолц. Брнабићева предводи делегацију Србије на Самиту Берлинског процеса који је данас одржан у Берлину.
Овогодишњи Самит Берлинског процеса отворио је немачки канцелар Олаф Шолц, а учествовала је и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
Лидери Западног Балкана данас су на Самиту Берлинског процеса потписали три споразума о мобилности којима се омогућава путовање уз личну карту у региону, међусобно признавање факултетских диплома и стручне спреме.
© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUCKOVICАна Брнабић приликом потписивања споразума у оквиру Берлинског процеса
Ана Брнабић приликом потписивања споразума у оквиру Берлинског процеса - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Ана Брнабић приликом потписивања споразума у оквиру Берлинског процеса
Споразуме су потписали премијерка Србије Ана Брнабић, премијери Северне Македоније Димитар Ковачевски, Црне Горе Дритан Абазовић, Албаније Еди Рама, председник Савета министара БиХ Зоран Тегелтија и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
Брнабићева је рекла да се приликом потписивања споразума водило рачуна да они не дерогирају ништа што је договорено у дијалогу Београда и Приштине и да се очува државност Србије на Косову и Метохији.
„Не могу више да нађем снаге да будем ентузијастична када је прошло више од 10 година од Бриселског споразума, на коме стоји и потпис ЕУ, а да он није имплементиран, односно да га није имплементирала Приштина. ЗСО нема, они толеришу то што Курти прича да га неће имплементирати. Нас притискају да идемо на друге споразуме, финални споразум, како год га називали“, рекла је Брнабићева.
Брнабићева је казала да је причала у Берлину и са Жозепом Борељом и Мирославом Лајчаком о питању пререгистрације таблица на КиМ и истакла да је Аљбин Курти прекршио све споразуме, из 2011, 2016. и 2021. године, као и да је једнострано укинуо статусно неутралне КС таблице.
„Они се слажу да је то тако и да треба да постоје статусно неутралне таблице, али да не могу ништа да ураде. Мени је то поражавајуће“, навела је Брнабићева.

Брнабић: Одговорићемо на немачко-француски предлог нон пејпером

Она је рекла и да у Берлину на самиту Берлинског процеса није имала комуникацију са Аљбином Куртијем, да са Олафом Шолцом и Мирославом Лајчаком није разговарала о француско-немачком предлогу за КиМ, и поручила да ће Србија, како је рекла, дати свој одговор и уручити нон пејпер.
Сумирајући разговоре са Шолцом и Лајчаком рекла је да је водила разговор на тему пререгистрације, одузимању Србима на КиМ основних права и права на глас, као и начину како је то третирано у извештају о напретку.
Истакла је да су данас у Берлину потписала још три споразума, али да се не зна, као и до сада, да ли ће бити поштовани.
"И шта ћемо сад, хоћемо ли их имплементирати? А ко ће да каже да ли ћемо их имплементирати? Потписали смо много важније споразуме, 2013. Бриселски споразум и да ли је Приштина имплементирала и да ли је неко нешто рекао осим декларативне осуде и да морају да примене? Сваки споразум се своди на то да неко жели да имплементира, а неко не жели. И неко га потпише само да би прошао само још један дан и да би добио неке поене код куће и сви су срећни. Како мислите да ће Курти да се понаша према тим споразумима - онако како жели, ниједан споразум до сада није применио и нико му ништа није рекао. И сада смо потписали још три и ако хоће да их примени - хоће, ако не - неће. И ја ваљда сад морам да тапшем", рекла је Брнабићева.

Брнабић: Рекла сам - Приштина подрива и кредибилтет ЕУ

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је представницима међународне заједнице поручила да Приштина одбијањем да имплементира досадашње споразуме подрива и кредибилитет Европске уније.
Она је новинарима пренела да је током радног ручка у Берлину молила представнике ЕУ да схвате да је кредибилтет ЕУ доведен у питање тиме што Приштина не испуњава Бриселски споразум.
"Ви сте потписали Бриселски споразум. Нас не занима шта кажу Курти и Османи, ви сте гарант, имплементирајте", рекла је Брнабићева.
На питање шта је разговарала са Мирославом Лајчаком и Жозепом Борељом и које су биле њихове поруке, Брнабић је рекла да су поручили да разумеју позицију Београда и да покушавају да нађу решење.
На питање да ли се став Запада променио, пошто су земље Квинте у демаршу који је уручен председнику Александру вучићу рекле да Приштина има право на пререгистрацију, Брнабићева је рекла да их је питала шта то значи.
"Није ово метафизика, споразуми су јавни, имају право на пререгистрацију, али постоје и статусно неутралне таблице. Они кажу 'тако је, али шта ми можемо да урадимо', пренела је Брнабићева.
Споразуми су потписани у присуству немачког канцелара Олафа Шолца и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, као и генералне скретарке Савета за регионалну сарадњу Мајлинде Брегу.
Премијерка Ана Брнабић имала је излагање на три радне сесије на теме „Регионална сарадња и регионално заједничко тржиште“, „Сигурност снабдевања енергијом и трансформација“ и „Будућности Берлинског процеса“.
Брнабићева је боравак у Берлину завршила састанком са немачким привредницима, у организацији Одбора за исток немачке привреде и Скупштине немачких привредних комора.
"Немачка је наш први спољнотрговински партнер када је у питању размена роба и услуга, највећи страни инвеститор и најважнији билатерални донатор, а немачке компаније запошљавају више од 78.000 радника. Нова Влада Србије чврсто је опредељена за јачање односа и сарадње са Немачком, а посебно јачање економске сарадње", написала је Брнабић на друштвеним мрежама после састанка.
"Са привредницима смо разговарали и о сарадњи када је реч о дуалном образовању, што је посебно важно за повећање конкурентности и продуктивности наше привреде. Такође, добили смо похвале за све што смо урадили у процесу дигитализације у Србији", навела је премијерка Брнабић.
Берлински процес је иницијатива која подржава регионалну сарадњу на Западном Балкану и допуњава политику проширења Европске уније. Покренула га је Немачка Самитом у Берлину 2014..
Mинистарка спољних послова Немачке Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
РЕГИОН
Немачка министарка: Земље Западног Балкана потписаће три споразума 3. новембра у Берлину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала