- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Метеорске кише, Дабров месец, Ледени џин: Шта нас све очекује на ноћном небу до краја месеца

CC0 / / Киша метеора – илустрација
Киша метеора – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Љубитељи астрономије имаће узбудљив месец – новембарско ноћно небо биће испуњено вишеструким астрономским догађајима. Међу очекиваним догађајима, посматрачи звезда могу да се радују потпуном помрачењу Месеца, вишеструким кишама метеора и посматрању планете Урана (Ледени џин) у њеној највећој и најсјајнијој форми.

Метеорске кише Таурида 4. и 5. новембра

Ово је мања метеорска киша која у свом пику производи отприлике 5-10 метеора сваког сата. Ово је веома специфична метеорска киша, јер не потиче од једног небеског тела, већ од два. Прво је астероид 2004 ТГ10, а друго је комета 2П Енке, односно њени остаци. Ово је дуготрајна метеорска киша која сваке године појави од 7. септембра до 10. децембра, а ове године достиже максимум у ноћи између 4. и 5. новембра.
Скоро пун месец ће заклонити мање метеоре, али уз довољно тамно место без много светлосног загађења, можете видети оне најсјајније. Метеори се могу наћи на целом небу, али ће се углавном појављивати из сазвежђа Бик, а најбоље их је посматрати после поноћи.

Дабров Месец и помрачење 8. новембра

Према старом индијанском календару, пун „дабров” месец се очекује од 7. до 8. новембра и биће праћен потпуним помрачењем Месеца, због чега ће Месец бити бакрене боје. Такође познато као „крвави“ месец, ово помрачење Месеца се дешава када се Месец, Сунце и Земља поравнају са Земљом у центру, бацајући сенку на Месец.

Уран у опозицији 9. новембра

Уран, познат као планета „Ледени џин“ због хладне атмосфере овог месеца ће доћи до опозиције, омогућавајући свакоме ко има двоглед да види седму планету од Сунца. Деветог новембра Уран ће лежати насупрот Сунцу, што значи да ће када сунце зађе планета изаћи и засијати најсјајније и бити виђена у највећој мери. Биће видљива током целе ноћи, а добар телескоп би такође могао да ухвати зелену нијансу планете.

Метеорска киша Леониди 17. и 18. новембра

Метеорска киша Леонида ће осветлити ноћно небо изливом крхотина претходних пљускова који потичу од комете 55П/Темпел-Тутл, а врхунац ће достићи у ноћи између 17. и 18. новембра. Према Наси, ова врста метеорске кише је позната по томе што је једна од најбржих, са брзинама које достижу 71 километар у секунди. Љубитељи свемира могу се почастити посматрањем 15 метеора на сат на свом врхунцу, а то је нешто што се дешава само једном у 33 године, пише портал Carpe Noctem.
Прве фотографије свемира са телескопа Џејмс Веб - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Звезде експлодирају, астероиди лете, црне рупе гутају небеска тела“: Невероватан снимак из свемира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала