- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Провоцирање катастрофе: Зашто Кијев наставља опасне нападе на Запорошку нуклеарку

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Украјинске оружане снаге настављају опасне провокације око Запорошке нуклеарке. Руски експерти сматрају да таквим акцијама украјинске власти покушавају да подгреју интересовање западних савезника за сукоб и потисну Русију са ове територије.
Чињеницу да на Западу нема осуде овако ризичног понашања украјинских власти стручњаци виде као доказ да тамо не желе да признају очигледно – да подржавају режим који је прешао на терористичке методе у настојању да оствари своје циљеве.
Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА) саопштила је да се експлозија догодила 30.октобра увече у непосредној околини Запорошке нуклеарке, што је довело до искључења четвртог блока електране. Притом ИАЕА није прецизирала ко је извршио детонацију.У Министарству одбране Русије упозоравају да се провокације око нуклеарке настављају упркос томе што су у објекту присутни представници ИАЕА, док Министарство спољних послова Русије истиче да Кијев ствара претњу од техногене катастрофе, између осталог и за Европу.

Уз пуну подршку Американаца и Британаца

Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Литовкин, идеја о активирању мине близу Запорошке електране потекла је од кијевског режима.
Кијевски режим је овога пута активирао обичну мину. То може бити мина која се испаљује из минобацача калибра 120 или 80 милиметара. Међутим, да су украјинске оружане снаге уместо мине активирале прљаву бомбу радијациона прашина била би откривена од стране свих уређаја за надзор“, објашњава саговорник.
Према речима стручњака, кијевски режим све ово ради уз пуну подршку Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, покушавајући да окриви Русију за активирање мине и преузме нуклеарку под своју контролу.
„Запорошка нуклеарна електрана као и цела Запорошка област је постала део Русије. Ово је руска територија. Кијевски режим је активирао обичну мину како би скренуо пажњу на ову област. Украјинске власти стално оптужују руску државу за гранатирање нуклеарке, а све у циљу да ова територија буде под потпуном контролом Кијева. Ове провокације, наравно, подржавају САД и Велика Британија. Да они то не раде, Украјина би одавно престала са оваквим дејствима и провокацијама“, уверен је саговорник Спутњика.
Са овом оценом слаже се и политиколог Јуриј Кот. Према његовом мишљењу, овим провокацијама кијевски режим покушава да потисне Русију са територије нуклеарке и преузме је под своју контролу.
„На овај начин, украјинске власти покушавају да потисну руске трупе са Запорошке нуклеарне електране. Ипак, то није могуће. Са историјске тачке гледишта, ово је руска територија. Међутим, украјински окупатори по налогу Запада прибегавају терористичкој тактици у покушају да ослабе Русију“, констатује саговорник Спутњика.

ИАЕА не ради свој посао

Према речима Кота, украјинске провокације око Запорошке нуклеарне електране одавно би престале да ИАЕА ради свој посао.
„Сви ови покушаји напада кијевског режима на Запорошку нуклеарну електрану, које руске оружане снаге храбро одбијају, одавно би престали да ИАЕА ради свој посао. Међутим, руководство ове организације није довољно ангажовано. Није искључено ни да је и генерални директор ове организације (Рафаел Маријано Гроси) проамерички штићеник“, упозорава стручњак.
Слично мишљење дели и Литовкин. Према његовим речима, ИАЕА није у стању да буде објективна организација јер се боји Сједињених Америчких Држава.
„Сједињене Америчке Државе све руководиоце међународних организација који не доносе одлуке у корист Американаца могу да склоне са позиција и запосле оне људе који ће испуњавати њихове наредбе. Представници ИАЕА се праве да не примећују шта кијевски режим ради јер то њима не иде у корист“, објашњава наш саговорник.
Наш саговорник подсећа да је приликом посете Запорошке нуклеарне електране генералном директору ИАЕА показан пројектил којим је гађана електрана на основу ког се могло просудити одакле је гађано.
„Гроси је на основу пројектила могао да просуди одакле је ракета стигла. Ипак, говорећи у Савету безбедности, он је изјавио да не може да утврди ко је гранатирао нуклеарку“, каже саговорник.
Јуриј Кот сматра да кијевске власти нису самостално донеле одлуку да наставе гађање Запорошке нуклеарке и да су ту умешали прсте и представници западних специјалних служби који контролишу и консултују Украјинце.
„На Западу су по свему судећи одлучили да испровоцирају катастрофу па да за њу окриве Русију. Притом њене евентуалне последице не интересују прекоокеанске спонзоре Кијева који знају да њих то неће погодити. Најважније је да добију повод да још једном облате Русију“, каже Кот.
На питање како ће Русија бранити Запорошку нуклеарну електрану од непријатељских напада, Кот истиче да је потребно ослободити целу територију Доњецке Народне Републике, Запорожја и Харкова:
„Цела историјски руска територија мора бити ослобођена од украјинског нацизма и доминације Запада.“
Руско Министарство одбране саопштило је у недељу да је украјинска артиљерија три пута у току дана гађала Енергодар и територију поред Запорошке нуклеарне електране.
Портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова изјавила је да Кијевски режим изводи нападе на критичну инфраструктуру који могу довести до техногене катастрофе која би погодиила целу Европу и изазвала смрт хиљада цивила.
„Позивамо режим Зеленског и његове западне спонзоре да престану са безобзирним и претећим провокацијама против Запарошке нуклеарне електране које могу довести до најтежих последица.“
Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета један гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала због тога што украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Специјална операција у Украјини
Москва: Разматра се стварање заштитне зоне око Запорошке нуклеарке
Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
РУСИЈА
Запорошка нуклеарна електрана прелази под надлежност „Росенергоатома“
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
РУСИЈА
Русија у СБ УН: Не игноришите претњу, спречите ужасни сценарио са „прљавом бомбом“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала