- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин потврдио Ердогану: Нема планова за употребу нуклеарног оружја у Украјини

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседници Турске и Русије, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин на састанку у Анкари
Председници Турске и Русије, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин на састанку у Анкари - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин је током телефонског разговора са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом потврдио да нема планова за употребу нуклеарног оружја у Украјини, саопштио је портпарол турског лидера Ибрахим Калин.

„Током телефонског разговора руска страна је потврдила Турској да нема планова за употребу нуклеарног оружја. Украјинска страна је, са друге стране, демантовала тврдње да се припрема за употребу 'прљаве бомбе'“, рекао је Калин за телевизију ТРТ.

Анкара, додаје он, намерава да предложи Москви и Кијеву да се врате преговорима о мирном решавању сукоба.

„Прљава бомба“

Како су саопштили извори из разних земаља, између осталог и из Украјине, кијевски режим припрема провокацију на територији своје земље уз употребу „прљаве бомбе“ или муниције са малом нуклеарном снагом.
Циљ провокације је да се, према наводима извора, Русија оптужи да је употребила оружје за масовно уништење и да се на основу тога покрене снажна антируска кампања.
„Прљава бомба“ ─ контејнер са радиоактивним изотопима и експлозивним пуњењем. Приликом детонације, контејнер се уништава, радиоактивна супстанца се распршује ударним таласом, стварајући радиоактивну контаминацију подручја на великим површинама, а може да доведе и до настанка радијацијске болести.
► Шта је то „прљава бомба“, одакле потиче тај термин и колико држава може да је направи и употреби, отркива нам Љубинка Милинчић.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Специјална операција у Украјини
Ердоган о обнављању прехрамбеног споразума: Захвалан сам Путину на конструктивном приступу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала