- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Ердоган о обнављању прехрамбеног споразума: Захвалан сам Путину на конструктивном приступу

© Sputnik / Лола ЂорђевићРеџеп Тајип Ердоган
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Турски лидер Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је његов руски колега Владимир Путин показао конструктиван приступ по питању обнављања активности прехрамбеног споразума.

„И господин Путин и господин Зеленски показали су конструктиван приступ. Захвалан сам им на томе“, рекао је Ердоган у интервјуу за ТВ „Хабер“.

Ердоган је додао да је током разговора са руским лидером разговарао и о изласку руских пољопривредних производа на светска тржишта.
„Током јучерашњег разговора било је речи о изласку на светска тражишта руског жита и ђубрива. Одредили смо да у првој етапи ове производе треба да добију угрожене земље, као што су Сомалија, Судан, Џибути, односно, државе којима је то потребно“, истакао је турски лидер.
Ердоган је раније саопштио да је након његовог разговора са Путином и разговора министара одбране Русије и Турске постигнут договор о обнављању рада коридора за извоз житарица. Министарство одбране Русије објавило је да Москва обнавља учешће у прехрамбеном споразуму.
Јуче су Кремљ и кабинет турског председника саопштили да су двојица лидера разговарали телефоном о ситуацији око прехрамбеног споразума.

Поред „Акује“, могућа изградња још две нуклеарке са Русијом

Турски председник је такође прокоментарисао да ће нуклеарна електрана „Акују“ бити пуштена у рад крајем 2023. почетком 2024. године.
Према његовим речима, Анкара планира да настави да сарађује са Москвом на изградњи још најмање две нуклеарке.

Гасно чвориште највероватније у Тракији

Ердоган се осврнуо и на најављену изградњу гасног чворишта у Турској коју је предложио руски лидер, рекавши да би то најпре могло да се реализује у Тракији, на северозападу земље.
Председник Турске је прецизирао да је Министарство енергетике Турске почело одговарајући рад са руском страном.
Раније су председници Русије и Турске Владимир Путин и Тајип Ердоган наложили да се детаљно и брзо размотри питање формирања гасног чворишта у Турској, преко ког би, конкретно, Русија могла да премести транзит гаса са гасовода „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ у регион Црног мора и Турску.
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да би гасни хаб у Турској могао бити не само платформа за испоруке тог енергента, него и за утврђивање његове цене без икакве политичке обојености.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
РУСИЈА
Путин наложио Министарству одбране да настави да учествује у прехрамбеном споразуму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала