- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шолц: Данас ће лидери Западног Балкана предузети три важна корака

© AP Photo / Michele TantussiОлаф Шолц на Берлинском процесу
Олаф Шолц на Берлинском процесу - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Заједничка будућност без граница је кључна за Западни Балкан, оценио је данас немачки канцелар Олаф Шолц отварајући Самит Берлинског процеса у главном граду Немачке коме присуствује и премијерка Ана Брнабић.
Шолц је рекао да је током прве године мандата разговарао са многим шефовима влада и држава региона, посебно о стабилности Западног Балкана, јер стабилност региона, како је рекао не може да се посматра одвојено од стабилности Европе.
Истакао је да се Берлински процес бави подстицањем напретка у очекивањима од региона која су побуђена пре више од 20 година.
“То мора сада да буде претворено у реалност”, поручио је Шолц.
Немачки канцелар је казао да ће данас лидери Западног Балкана предузети три важна корака, закључењем три важна споразума (о путовању са личним картама, признавању диплома и стручних квалификација)
Ти споразуми, додаје, доприносе стварању заједничког регионалног тржишта које је битно за привреду и инвестиције, а омогућавају и путовање грађана само уз личну карту.
“Честитам да сте после две године преговорања прихватили те договоре, који вас приближавају стандардима ЕУ, а сви желе да сарађују са ЕУ. Овај процес показује резултате, изграђени су путеви и пруге, олакшан је контакт међу земаља региона, и желимо даље да проширимо ту сарадњу”, објаснио је Шолц.
Подсетио је да је више од 800 студената, захваљујући договору у оквиру Берлинског процеса, могло да учествује у програму размене.
“То је будућност Западног Балкана. Интегрисана будућност без граница, то је важно за младе људе и регион укупно”, подвукао је канцелар.
Он је указао да ће важна тема скупа бити и енергетска безбедност, те је изразио задовољство што су се све земље региона кроз Енергетску заједницу обавезале на сарадњу са ЕУ.
„Спремни смо да вас подржимо у овој области, краткорочно и дугорочно”, поручио је
Шолц.
Подсетио је да су Самиту претходили састанци министара унутрашњих и спољних послова Берлинског процеса и казао да су битни борба против корупције и организованог криминала.
"Кључ у решењу тих проблема је тешње сарадња са ЕУ", рекао је он.
Шолц је казао да актуелна ситуација захтева хитно реаговање због претњи по безбедност и слободе услед агресије Русије.
„Због тога морају регионални конфликти бити решени. Тако, на пример, процес нормализације Србије и Косова мора напредовати“, истакао је он.
Шолц је поручио да грађани Западног Балкана могу рачунати на Немачку и Берлински процес, и да само заједно може да се постигне напредак, те заштите европске вредности, и оствари напредак на континенту и у свету.
Олаф Шолц и Емануел Макрон су били тема емисије „Нови Спутњик поредак“ коју води Никола Врзића а гости Алекандар Митић и Мирослав Стојановић су покушали да дају одговоре на питања, да ли лидери Немачке и Француске спремају узвратне мере Америци и коме смета посета Шолца Кини.
Олаф Шолц и Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
СРБИЈА
Берлински процес: Брнабићева у Немачкој, потписана три споразума /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала