- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: Дошло је време за придруживање Шведске и Финске НАТО

© AP Photo / JOHANNA GERONГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг са захтевима Шведске и Финске за чланство у Алијанси
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг са захтевима Шведске и Финске за чланство у Алијанси - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, који борави у посети Турској, изјавио је да је „данас још важније окончати процес ступања Шведске и Финске у Алијансу“.

„Очигледно је да Шведска и Финска поштују меморандум и усмерене су на дугорочно партнерство са Турском. Дошло је време да се ове две земље приме у састав Алијансе као пуноправне чланице НАТО, њихово придруживање ће ојачати Северноатлантски савез“, нагласио је Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре са шефом турске дипломатије Мевлутом Шавушоглуом.

Он је додао да је у ова опасна времена још важније окончати процес придуживања.
Са своје стране, министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да Анкара не сматра да су Стокхолм и Хелсинки испунили услове раније постигнутих споразума за улазак у НАТО.
„Турска се увек залаже за ширење и јачање НАТО-а. Не успоравамо процес пријема нових чланица у НАТО. Финска и Шведска су укинуле ембарго и измениле законе, али то није довољно. Чекамо испуњење свих обавеза које су преузеле на себе. Са Финском нема посебних питања у вези са пријемом у НАТО, али Шведска мора да испуни све своје обавезе према Мадридском меморандуму (меморандум потписан на маргинама Мадридског самита НАТО-а који уклања препреке за улазак две земље у Алијансу)“, нагласио је он.
Шведска и Финска су, у светлу догађаја у Украјини,18. маја предале Столтенбергу захтеве за ступање у НАТО. Турска је првобитно блокирала почетак приступног процеса за те две земље због забринутости Анкаре у области безбедности, али је накнадно потписан Меморандум којим су те препреке отклоњене.
Према подацима од 6. октобра, 28 земаља од 30 већ је донело позитивну одлуку о пријему Шведске и Финске у НАТО, са изузетком Турске и Мађарске.
Војник са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Специјална операција у Украјини
Закулисне радње САД: Шведска и Финска одлучиле да ступе у НАТО пре почетка руске војне операције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала