- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички медији: Несреће у биолабораторијама у САД нису пријављиване

CC0 / Pixabay / Вакцина
Вакцина - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
Директори америчких биолабораторија признали су стотине опасних несрећа у протекле две деценије, али чак и инциденти који су укључивали излагање смртоносним вирусима скривени су од очију јавности, открило је истраживање америчког часописа „Интерсепта“.
Неки су наводно укључивали смртоносне патогене, а стотине случајева су заташкиване.
„Људи мисле да су несреће у лабораторији веома, веома ретке, а ако се и догоде, дешавају се само у најгорим лабораторијама у иностранству. А то једноставно није истина“, рекао је молекуларни биолог Универзитета Рутгерс Ричард Ебрајт.
Погрешна перцепција јавности можда потиче од чињенице да, како је открио „Интерсепт“, Американци немају прилике да чују за несреће у биолабораторији у САД. Портал је добио више од 5.500 страница извештаја о лабораторијским инцидентима од америчког Националног института за здравље, приморавајући агенцију да објави документе у складу са Законом о слободном приступу информацијама.
Многе незгоде у лабораторијама пријављене су Националном институту за здравље, највећем светском финансијеру биомедицинских истраживања, али они не преносе информације јавности, чак ни у случајевима који укључују биолабораторије нивоа 3 и 4, које имају највишу заштиту.
Један такав инцидент догодио се 2016. године, када је студенткиња на Универзитету Вашингтон у Сент Луису случајно убола прст иглом након што је мишу убризгала рекомбинантни сој вируса чикунгуња, пише „Интерсепт“. Она није рекла свом ментору за несрећу све док се није разболела и потражила лечење у хитној помоћи у локалној болници.
Универзитет је открио несрећу и инфекцију пријавио Националном институту за здравље, где је извештај држан у тајности све док „Интерсепт“ није позвао шест година касније.

„То није добро. Ако је та особа знала да се убола иглом и да је радила са чикунгуњом, требало је да то одмах пријави. А здравствени радници требало је да препознају да постоји веома мали – али не нула – ризик од преношења вируса“, рекао је Скот Вивер, имунолог са Универзитета у Тексасу и стручњак за чикунгуња вирус.

Чикунгуња, која је први пут идентификована у Танзанији ‘50-их, јесте исцрпљујући и потенцијално смртоносни вирус који може довести до хроничног артритиса. На локалном језику Маконде, његово име значи „савијен у болу“. Избијања вируса пријављена су у Италији и САД између 2007. и 2017. године.
Истрага „Интерсепта“ открила је широк спектар других несрећа у биолабораторијама у периоду од 18 година. На пример, 2018. године, истраживач америчке администрације за храну и лекове у Мериленду заразио се МРСА патогеном након рада са бактеријама отпорним на антибиотике. Универзитет Северне Каролине пријавио је пет бекстава лабораторијских мишева 2013. и 2014. Најмање један од глодара био је заражен сарсом, преноси РТ.
Инцидент „чикунгуња“ на Универзитету у Вашингтону био је међу пет повреда које је школа пријавила иглом, упркос томе што је њена лабораторија објекат нивоа 3, где истраживачи носе двоструке слојеве заштитне опреме, укључујући два пара рукавица.
Члан јединице америчке војске испред знака Пентагона - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Специјална операција у Украјини
Кина подржала резолуцију Русије у Савету безбедности УН о америчким биолабораторијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала