- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како је икона Богородице Казањске спасила Москву /видео, фото/

© Sputnik / Николина ТеслаОбележен Дан народног јединства у Русији
Обележен Дан народног јединства у Русији - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
На овај дан, 4. новембра 1612, Дмитриј Пожарски је заједно са Кузмом Мињином предводио народни устанак и ослободио Москву од пољских освајача. Први је у овај град ступио Пожарски, носећи у рукама икону Богородице Казањске. Икона је помогла да се Држава Московска одбрани од пољске инвазије.
Тако за Спутњик говори Московљанин Петар Казаков. Према његовим речима, Дан народног јединства, показује снагу руског духа и јединство народа.
„Многи су покушали да заузму Русију, али су наши хероји заједничким снагама успели да пружеотпор непријатељу. Они су поносно бранили своју отаџбину. Захваљујући њима и икони Богородице Казањске, која их је ујединила и дала им снагу, наша земља је победила Пољаке“, констатује Казаков.
Љубов Симаганова, члан патриотске заједнице „Аутоколона солидарности са Оружаним снагама Русије“, објашњава да се 4. новембар обележава и као Дан ратне славе.
„На овај дан, одаје се почаст руским ратницима који су се поносно борили за нашу отаџбину. Они никада нису одустајали. Сетимо се реченице „Умирем али не одустајем“, која је написана на руском језику у Брестској тврђави, у време њене одбране током Великог отаџбинског рата. И данас, када се наши војници боре за правду и истину на територији Украјине, подвизи наших предака дају им снагу“, објашњава саговорница Спутњика.

Како се слави празник

Дан јединства се, као и многи други велики празници у Русији, према речима Казакова, слави масовно на улици или свечано у државним институцијама.
„Ово је државни празник. Тај дан је нерадан у Русији. Широм земље се одржавају изложбе, акције, културни и патриотски фестивали и концерти. Осим тога, у многим црквама, одржава се литургија у част иконе Богородице Казањске. У руској престоници, људи обично обилазе цркве, иду на разне догађаје, а затим настављају да славе празник код куће са својом породицом“, објашњава наш саговорник.
Треба напоменути да је Дан народног јединства најмлађи државни празник у Русији. На овај дан, руска држава се сећа завршетка Смутног времена, док се Руси сећају догађаја из 1612. године када су устаници под вођством Кузме Мињина и Дмитрија Пожарског ослободили Москву од пољских освајача. То је један од најдраматичнијих периода у руској историји, који је постао симбол окупљања народа пред потешкоћама и спољним претњама.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин је 2005. године, у част Дана Богородице Казањске и славне победе руске војске над Пољацима у смутним временима, прогласио 4. новембар државним празником — Даном народног јединства.
Председник Русије Владимир Путин полаже цвеће - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
РУСИЈА
Путин положио цвеће поводом обележавања празника Дана народног јединства
Руска застава се вијори у близини Кремља - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
РУСИЈА
Русија обележава Дан народног јединства: Честитке и из космоса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала