Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Упозорење МУП Србије: Масован покушај преваре преко и-мејла

CC0 / Unsplash/Brian Tromp / Електронска пошта
Електронска пошта - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
Министарство унутрашњих послова Србије упозорило је да на и-мејл адресе установа и грађана масовно стижу „спам“ поруке, лажна обавештења да се против неког води поступак у вези са педофилијом и другим кривичним делима. МУП упозорава да се пдф датотеке у тим и-мејловима не отварају.
Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала и Секторa за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду, Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал раде на идентификацији учинилаца који масовно шаљу поруке познатије као „спам“, које су послате на велики број електронских адреса државних установа и других правних субјеката, као и приватних лица, у којима се прималац обавештава да се наводно против њега води поступак у вези са педофилијом као и другим кривичним делима, саопштено је из МУП-а.
У злонамерним мејловима, који су послати са Гугл сервера, у прилогу електронске поруке налази се документ у пдф формату у којем су потписници ових порука непозната лица, која се лажно представљају као начелници управа или команданти јединица у Министарству унутрашњих послова Републике Србије, наводе из МУП-а.
„Такође, у овим порукама од примаоца се захтева да у одређеном року одговори на примљени мејл, у противном му се прети поступком пред тужилаштвом или претњом да ће наводну педофилију пласирати у медије“, саопштио је МУП Србије.
Српска полиција наводи и неке од конкретних прималаца таквих и-мејлова, као што су библиотека у Житишту, МЗ „Вељко Влаховић“ у Зрењанину, Прекршајни суд у Чачку, више школа широм Србије, центри за социјални рад, али и велики број приватних лица.
Министарство унутрашњих послова апелује на све евентуалне примаоце да не отварају прилоге из оваквих мејлова, додаје се у саопштењу МУП-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала